Vreme čitanja: oko 3 min.

Čovek koji je godinama živeo kladeći se na Evroviziju: Zarađivao je hiljade funti, a onda je sve puklo 2018.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danijel je bio obožavatelj Evrovizije, ali je 2004. shvatio da od toga može da zaradi ozbiljan novac, a oziljan kockar bio je skoro deceniju

  • 0
Evrovizija klađenje Foto: Shutterstock

Danijel Guld, bivši profesor istorije bio, siguno je bio jedan od najpoznatijih strastvenih fanova Evrovizije, a sve zbog kladionica od kojih je godinama zarađivao ogromne pare sve do trenutka kada gotovo nije izgubio sve, baš zbog prestižnog muzičkog takmičenja.

Naime, čovek po imenu Danije godinam je živeo od klađenja na Evroviziji, a ulog mu je jednom bila čak i kuća, i to sve dok se činilo da ga sreća napušta.

Danijel je bio obožavatelj Evrovizije, ali je 2004. shvatio da od toga može da zaradi ozbiljan novac, a oziljan kockar bio je skoro deceniju.

Njegov prijatelj Endrua Rajta je o Danijelu govorio u podkastu "Cautionary Tales", a sve prenosi "BBC na srpskom".

Danijel je prvi put okušao sreću na kocki godine kada je uveden novi sistem takmičenja - polufinale. On je zaključio da su neke zemlje gotovo sigurne i da će dobiti dovoljno poena za finale, na osnovu glasova dijaspore, odnosno onih u drugim zemljama koje glasaju za svoju domovinu.

Evrvoizija Printskrin: Youtube/Eurovision Song Contest

Guld je stavio velike uloge na male kvote na pesme koje su se kvalifikovale. Rizikovao je oko 100.000 funti da bi osvojio 3.000 funti.

Danijel se 2009. godine kladio na pobedu pesme Bajka (Fairytale) Aleksandra Ribaka. Tim dobitkom, otplatio je hipoteku na stan u severozapadnom Londonu. Odlučio je da napusti posao nastavnika istorije i da mu glavno „zanimanje" bude - evrovizijski kladilac.

Mesecima svake godine, Danijel je živeo Evroviziju.Analizirao je trendove, čitao je sve o izvođačima, pratio glasine na opskurnim internet forumima. Analizirao je sve promenljive kvote od pobednika preko prvih deset do polufinalnih kvalifikacija. Trgovao je evrovizijskim opkladama kao što brokeri trguju akcijama, pokušavajući da predvidi promene. Ovo nije bilo kompulzivno kockanje - bio je mukotrpan rad i proračuni. Svake godine, pre Evrovizije, pozajmljivao je novac u vrednosti svog stana da bi se kladio.Svake godine, posle Evrovizije, vraćao je uloženo.

Evrovizija 2023 finale, Britain Eurovision Song Contest Grand Final Foto: Tanjug/AP

U proseku bi po godini osvojio oko 50.000 funti, a novac je trošio putujući po svetu. Danijel je voleo Evroviziju, voleo je i putovanja - živeo je soptveni san.

Njegovo znanje iz istorije pomoglo mu je da razume odnose među zemljama. Njegova putovanja su izoštrila njegov osećaj za pop kulturu širom kontinenta.

No, svemu dođe kraj, a njegov je bio2018. godine kada je uvideo da ne može da deluje dovoljno brzo. Mislio je da pesma sa Kipra - Fuego, Eleni Fureire - nema šanse. Mesecima se kladio protiv nje.U međuvremenu, mnogo se kladio na čudnu pesmu iz Izraela - Toj (Igračka).Mislio je da je to baš ona pesma za šta koji će publika Evrovizije opredeliti. Kada je održano polufinale, Danijel je shvatio da je pogrešio u vezi sa Kiprom. Gledaocima se dopala pesma.

Danijel je odmah pohrlio na kladiionice da bi zaštitio ulog. Kladivši se sada na Kipar, smanjio bi potencijalne gubitke u slučaju pobede Fuego. Ali Fuego se zaista zapalio. Kvote su se promenile prebrzo da bi Danijel mogao da se kladi na vreme. Na njegov užas, bio je suočen sa stvarnim rizikom od finansijske katastrofe. U prošlosti, kada je imao šestocifrenu sumu u opasnosti dok su rezultati objavljivani, Danijel je pažljivo planirao te opklade.

evrovizija finale Printskrin: EurovisionWorld

Ovo je bilo drugačije. Ako bi Kipar pobedio - što se sada činilo strašno verovatnim - morao bi da proda stan. Zabezeknut je posmatrao glasanje koje se polako odvijalo. Na kraju Danijel se izvukao. Izrael je pobedio. Ponovo je mogao da diše, i lepo je profitirao od osećaja da bi gledaocima mogla da se dopadne izraelska pesma. Mogao bi da opet da ode na put oko sveta i da sledeće godine uradi sve ponovo.

No, kasnije te godine, Danijel je počeo da pati od glavobolje. Zatim je u decembru 2018. godine, na putovanju, iznenada preminuo - u 43. godini. Obdukcija je pokazala da je imao tumor na mozgu. Nije znao da je bolestan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA