Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpredsenik Vlade Moldavije: Ples uz muziku Gorana Bregovića je kao ples na grobovima poginulih Ukrajinaca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasio se nakon što je muzičaru zabranjen ulazak u Moldaviju

  • 3
Bijelo dugme, Beer fest, Bir fest 2021. Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Nakon što je Goranu Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju, iz granične policije ove zemlje naveli su da su organizatori obavešteni o zabrani ulaska još od 2022. godine, a potpredsenik Vlade poručio je da ples uz muziku Gorana Bregovića je kao ples na grobovima poginulih Ukrajinaca.

Muzičaru Goranu Bregoviću je u nedelju 20. avgusta odbijen ulazak u Moldaviju. Zemlja, koja se graniči s Ukrajinom, snažno je pooštrila kontrolu granica od početka rata. Prema pisanju lokalne štampe, u ovoj odluci ulogu su igrali navodno njegovi proruski stavovi.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od moldavske vlasti objašnjenje u vezi s ovim slučajem. Prema rečima ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, takva odluka ne odgovara tradicionalnim odnosima prijateljstva Srbije i Moldavije.

- Ovo je odluka koja je izazvala negativne reakcije i naišla na osudu javnosti iz Srbije - rekao je on.

Granična policija Moldavije je u saopštenju za javnost navela:

- Napominjemo da su organizatori unapred obavešteni o zabrani ulaska koja se primenjuje još od 2022. godine do datuma njegovog dolaska u zemlju - istakli su oni.

Potpredsednik Vlade Republike Moldavije Dumitru Alaiba reagovao je nakon vesti da je Bregoviću zabranjen ulazak u zemlju.

- Bregoviću je zabranjen ulazak u zemlju. Nemam šta da dodam ovim rečima Natalije Garbu: "Današnji ples uz muziku Gorana Bregovića je kao ples na grobovima svih Ukrajinaca koji su poginuli od posledica ruske agresije. Bos, veseo i bez kičme, bez položaja i mišljenja", piše sandzaklive.rs.

Podsetimo, organizatori Gustar Music Festivala na kojem je trebalo da nastupi Goran Bregović, objavili su da se nastup neće održati jer nije mogao da uđe u državu.

Bregovićev produkcijski tim se izvinio publici i naveo da su za zabranu saznali na aerodromu u Kišnjevu.

- Bregovićev koncert je morao da bude odložen jer organizatori festivala iz Moldavije nisu pripremili potrebnu dokumentaciju u skladu sa novim uslovima ulaska državljana Srbije u tu zemlju. Goran nije ni krenuo put Kišnjeva pošto je išao sa druge destinacije - rekli su iz menadžerskog tima Bregovića i dodali:

- Za njega ne bi ni bilo problema jer on poseduje francuski pasoš, ali za članove orkestra organizatori nisu "odradili" potrebnu dokumentaciju. Zbog toga su se svi uredno vratili preko Istanbula i već u sredu Goran nastavlja ugovorenu turneju. Očekuju ga nastupi u Portugalu, Austriji Turskoj, Grčkoj i Rumuniji po najprestižnijim muzičkim festivalima koji se održavaju krajem leta i početkom jeseni - navodi se u saopštenju.

Bregović je inače poslao saopštenje koje su organizatori "Guitar Music Festiva", koji se održava u Moldaviji, objavili na sajtu manifestacije.

- Sa svim svojim muzičarima gostujem po celoj Evropi i nikada nigde nije bilo problema. Volim vašu zemlju mnogo i uživam u svakoj prilici da nastupim u Moldaviji, posebno na ovako živopisnom i jedinstvenom festivalu. Veoma mi je žao što sam bio uskraćen za radost i zadovoljstvo pojavljivanja ovog puta pred vama - naveo je muzičar.

(Telegraf.rs)

Video: Brega kad ode u Pariz jede kiseli kupus

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MZ

    23. avgust 2023 | 14:34

    Njrmu su zabranili ulaz u zemlju u kojoj se rodio,dogodine ces moc sa orkestrom za sahrane da nastupis samo u Rusiji i Srbiji

  • zoks

    23. avgust 2023 | 18:19

    Šta se to nas tiče to je pre svega Hrvatski Balkanac, Jugoslavija je pukla tako da Srbija više nije dužna da brani Balkance od Triglava do Đevđelije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA