Vreme čitanja: oko 1 min.

Vraćen Jutjub kanal Croatia records-a: Direktor tvrdi da je srpska firma pokušala da ih uceni za 300.000 evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kanal s pola miliona pretplatnika sada je vraćen, a s njime i sve pesme koje su objavljivali tokom godina

  • 2
Hrvatska zastava Croatia Records Foto: Pixabay, Croatia Records

Nakon što je u toku nedelje kanal vodeće diskografske kuće u Hrvatskoj iznenada ugašen zbog čega je nastao pravi skandal, ali isti je sada vraćen.

Naime, jutjub kanal "Croatia Recordsa" ugašen je sredinom nedelje, a tim potezom nestalo je i nekoliko hiljada spotova i pesama hrvatskih izvođača.

Kanal s pola miliona pretplatnika sada je vraćen, a s njime i sve pesme koje su objavljivali tokom godina.

Inače, reč je o kanalu na kojem su bile pesme i spotovi nekih od najvećih zvezda kao što su Dino Merlin, Mišo Kovač, Meri Cetinić, Josipa Lisac, Parni valjak, Jelena Rozga i drugi.

Croatia records Printskrin: Youtube/Croatia records

Iako se isprva sumnjalo na hakerski napad, pokazalo se na kraju da to nije istina.

Direktor "Croatia Recordsa" Želimir Babogredac kazao je da iza gašenja stoji Connect Network, srpska firma osnovana 2020. godine s ciljem zaštite autorskih prava kompozitora, tekstopisaca i aranžera na Balkanu, a Želimir tvrdi da je to "ucena od 300 hiljada evra".

Na njegove tvrdnje, oglasili su se iz srpske firme Connect Network i naveli da su sa razlogom prijavili pojedine videe koji su se našli na popularnom kanalu, bez dozvole autora.

Problem je, kažu iz Beograda, nastao kad su naišli na "piratske albume, vinil ploče i CD-e u svim radnjama i na svim digitalnim platformama počevši od Jutjuba pa nadalje".

- U pitanju je Album Amire Medunjanin Za nju i njega bez i jedne jedine dozvole porodice Zdravković, koji su pravni naslednici pokojnog Tomislava Zdravkovića. Kao i Merime Ključo, Sevdah Baby... Davali su i šakom i kapom tuđa autorska dela kao da su oni autori istih, što su nastavili da rade do dan-danas - tvrde iz Connect Networka, piše "Index.hr".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Red

    5. novembar 2023 | 16:21

    Autorska prava se moraju postovati jer autori od toga žive.To je kao da si mu zavukao ruku u džep a da ne pričamo o moralnim pravima da se pita.Tako da ili potpisite ugovor sa autorom ili skinite sa platforme i bez iznenadjenja jer to je svuda u svetu normalno i kazne i odstete su velike.

  • Marko arbitar

    5. novembar 2023 | 14:52

    Pretplatnika ili pratioca velika je razlika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA