Vreme čitanja: oko 3 min.

Sloboda Mićalović o ženama i napadima zbog izjave o dojenju: "Šta ćemo sad, gde su feministkinje da me brane"

N. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Žena se u mojoj kući poštovala i ja poštujem ženu i smatram da žena mora zauvek da se poštuje i da bude negde prosto iznad", rekla je ona

  • 5
Sloboda Mićalović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Glumica Sloboda Mićalović ima zavidnu karijeru, a nedavno se našla na udaru žena zbog izjave o dojenju novorođenčadi.

Naime, ona je gostoval u emisiji "Balkanskom ulicom", a na konstataciju voditeljke da "nije feministkinja, ali živiš feministički život, dok su deca bila mala, blizanci, pelene, pa kašice, pa ovo, pa ovo za sutra, pa ide tekst, pa gluma..." Sloboda kaže:

- Što je najluđe ja volim feministkinje, sad sam radila predstavu sa feministkinjama "Vatre" koprodukcija Barselona i Jugoslovensko dramsko, i one su baš onako... Ali ja sam upoznala zdrave feministkinje, sa zdravim pogledom na to. Prvi put sam sad to videla, nisu bile ljute i optuživački nastrojene, naprotiv, kod nas, dešava se feministkinje, kakva si ti to feministkinja kada odmah skačeš na ženu da je ubiješ ako kaže nešto što ti nije po volji, malo se to kosi sa feminizmom - sa osmehom kaže Sloboda.

Film Jorgovani, Konferencija za medije, Novinarska premijera Foto: Nikola Tomić

Komentarisala je i današnje stanje i poziciju žena u društvu.

- Mislim da je stvar vremena i stvar mode, a ne stvar potrebe jer, igrala sam u "Korenima" ženu koja je itekako maltretirana i psihički i fizički i ako se to smatra da ja trebam da budem da sam ja feministkinja ako kažem ne sme to nikad niko više da uradi, evo ja ću to sad reći, naravno to bi trebalo da se podrazumeva da niko nikog ne sme da udari i da maltretira fizički i psihički, ali sada, da ne budem pogrešno shvaćena, ja se sada malo zafrkavam kad to kažem kao feministkinje, pa se nešto i smejem, ali ne mislim ja to tako, ja isto mislim, zdrav odnos. Ja bih volila sebe da smestim, da kažem, da, ja sam feministkinja ali ja jesam, ali ja volim muškarce, ja želim da imam širinu i za njih i njihove potrebe i ne želim da napadam drugu ženu. Iako možda nekada ne umem da se izrazim pa onda to zazvuči možda nešto za šta brže bolje možemo da se uhvatimo i da me razapnemo, nekako žena, ja sam vernik od Bogorodice pa na ovamo, žena se u mojoj kući poštovala i ja poštujem ženu i smatram da žena mora zauvek da se poštuje i da bude negde prosto iznad. Ali, to ne znači da ta ista žena koja je poštovana, voljena, uvažavana može da odozgo baca bombe po ljudima. To je jedina razlika sa kojom se ja ne slažem - kaže Sloboda.

Sloboda se susretala i sa tim da su joj više priznavali lepotu nego talenat na početku karijere, a na to kaže:

- Bolelo me je i još uvek se to dešava, nisam ja još izašla iz tog kruga mada i izlazim i jako se radujem tome ali trebalo mi je 20 godina možda da se duplo više dokazujem na ovaj ili onaj način i svaki put bi me iznova, iznova otkrivali. Uradim "Na mlečom putu" oni kažu: "Kako je ovo odigrala", uradim "Korene", kažu: "Kako je ovo odigrala, konačno je proglumila". Tako me non-stop otkrivaju, ne znam dokle će to da traje, bolelo me je ali nisam imala problem zato što ja sebe uopšte tako ne doživljavam niti mi je to prioritet, ja volim da budem uredna, volim da se lepo obučem volim da budem umivena i da mirišem i da imam tu psihofizičku higijenu ali meni nikada nije bio prioritet, ja nisam manekenka, ja sam glumica i meni ne ide u prilog da budem samo lepa. Mogu ja da budem lepa posle premijere ali u tom trenutku... Ali da, bilo je uloga, evo sad sam se setila da mi je jedan reditelj, vrhunski naš reditelj rekao da sam odlično na tom probnom snimanju uradila ali da sam mu suviše lepa da bi igrala, recimo, ženu koja je alkoholičar. Na primer, ja ne mogu da se složim s tim, jer da je bio argument ti možeš da odigraš ili ti ne možeš da odigraš, to je argument, a ovo... I šta ćemo sad, gde su feministkinje da me brane? Gde ste da me odbranite? Upomoć. Tu je tragedija, da ti vidiš jednu ženu koja se ne snalazi, koja ima sve predispozicije da bude srećna, ti kao psiholog mi reci, tu je drama, tu je ono da ti nađeš gde je zapela - kaže Sloboda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    10. mart 2024 | 18:45

    Ti ni sama nit znaš gde se nalaziš,niti znaš ko si.

  • Kele

    10. mart 2024 | 21:07

    U pravu je, sve prelepe žene kao da u sebi nose neku tužnu karmu, većina njih je usamljena, nesrećna i usedelica naročito se odnosi na intelektualke. Muškarci kao da se boje njihove lepote retko žene prelepe žene ali ih rado koriste kao ljubavnice i trofeje.

  • Milica

    10. mart 2024 | 22:58

    Zena nije lepa, naprotiv bezlicna je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA