Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 2024. godine ponovo lov na muflone i jelene lopatare u “Subotičkim šumama”

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon obnove matičnog fonda divljači koja je uvezena iz Češke i Slovačke, u lovištu "Subotičke šume" od 2024. godine ponovo će otpočeti komercijalni odstrel jelena lopatara i čuvenih "muflona sa peska"

  • 0

Nakon što je JP "Vojvodinašume" obnovilo matični fond muflona i jelena lopatara, od 2024. godine ponovio je moguć lov na ovu divljač u "Subotičkim šumama".

Za tim vlada veliko interesovanje lovaca iz zemlje i inostranstva, a da bi ponuda bila još bogatija planirana je izgradnja uzgajališta u "Hrastovači" i na "Makovoj sedmici" kod Subotice sa ciljem uzgoja i prodaje žive divljači drugim lovištima u Srbiji i regionu, javlja RTV.

Mufloni sa peska i jeleni lopatari brend su lovišta posebne namene "Subotičke šume". Nakon što je njihova brojnost spala na biološki minimum kao posledica migrantske krize, JP "Vojvodinašume" investiralo je 100.000 evra u obnovu matičnog fonda, a Budžetski fond za razvoj lovstva AP Vojvodine sa 20 miliona dinara pomogao je u obnovi oštećenih i izgradnji novih ograda oko lovišta koje je sa 517 povećano na 764 hektara.

"Danas ovde živi oko 140 muflona i mi očekujemo dalju progresiju, odnosno rast populacije, s obzirom da je i ograđena površina lovišta značajno veća. Što se tiče jelena lopatara, koji su druga po važnosti gajena vrsta, a čije brojno stanje je sa 100 jedinki 2015. godine krajem 2020. godine bilo palo na svega 15, sada ih ponovo ima 100", kaže Branislav Stankov, izvršni direktor lovstva u JP "Vojvodinašume".

Nakon obnove matičnog fonda divljači koja je uvezena iz Češke i Slovačke, u lovištu "Subotičke šume" od 2024. godine ponovo će otpočeti komercijalni odstrel jelena lopatara i čuvenih "muflona sa peska", za čime vlada ogromno interesovanje lovaca.

"Lovci ne samo iz Srbije već i iz inostranstva, a koji su i bili najčešći i najbrojniji posetioci ovog lovišta, sa velikom željom su očekivali mogućnost da se ovde vrate. Zato mi praktično već sada možemo da ugovaramo lovove ne samo za 2024. već i 2025. i 2026. Godinu! To ilustruje koliko je velika tražnja za lovom u “Subotičkim šumama”", ističe Branislav Stankov, izvršni direktor lovstva u JP “Vojvodinašume”.

JP „Vojvodinašume“ planira da 2024. i 2025. godine, uz podršku Fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine, investira 15 miliona dinara u izgradnju uzgajališta muflona u „Hrastovači“, a jelena lopatara na „Makovoj sedmici“ kod Subotice sa ciljem uzgoja i prodaje žive divljači drugim lovištima u Srbiji i regionu čime će "Subotičke šume" ponovo zauzeti značajno mesto na lovno-turističkoj mapi Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA