Vreme čitanja: oko 3 min.

Trinaesti Bovan kup 2023: Milan Nikolić, prvi među najboljima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na Bovanskom jezeru kod Aleksinca, gde je održano tradicionalno nadmetanje sportskih ribolovaca-varaličara, pecalo je 110 takmičara, a 35 je imalo ulove za "listu" i to: 63 grgeča, 18 štuka, tri smuđa i jednog soma

  • 0
13. Bovan kup 2023 Učesnici 13. Bovan kupa 2023 Foto: Vladimir Milojević

Ribolovci kažu da se Bovan voli ili ne, trećeg nema.

Ljubitelji varaličarenja, jedne od najpopularnijih disciplina sportskog ribolova, po 13. put okupili su se na jezeru Bovan kod Aleksinca.

Povratak pecaroša na magično jezero posle godinu dana, kada su se pecaroši okupili nakon dvogodišnje pauze na 12. Bovan kupu 2022, organizovalo je Sportsko udruženje “Ribolovac” iz Aleksinca - Varaličarska sekcija Niš.

Kako je izjavio jedan od učesnika Kupa, nije lako organizovati takmičenje ribolovaca varaličara 13 godina zaredom. To se odavno smatra prestižnim i nije čudo što svi žele da se pojave na Bovanskom jezeru. Ipak, uvek ima mesta za one koji dolaze prvi put: neki su bili zadivljeni prirodom, a bilo je i onih koji nisu mogi da shvate zašto su čitavog dana bili u senci. Jer, sunce svojom toplinom nagrađuje samo pojedine delove ovog jezera. Na to se čovek navikne ili ne.

Vladimir Vidanović Vida i Miloš Vučić postavili su standarde u organizaciji varaličarskih kupova koje mnogi sada koriste kao model. Od prošle godine, staza je drastično smanjena, ali je opet dovoljno dugačka i raznolika da može svim takmičarima pružiti podjednake uslove.

A vreme nije bilo povoljno za varaličarenje. Topao kraj oktobra nije nešto neuobičajeno, ali više je prijao ribolovcima nego ribi, koja nije bila aktivna, kako se očekivalo. Bilo je toplo i sunčano (tamo gde sunčevi zraci dopiru) i do polovine takmičarskog dana bez vetra. Lovilo se sporadično. Pred prvi mrak vetar je pojačao i Bovan je počeo da pokazuje svoju drugu stranu. To je pojačalo aktivnost ribe, pa su varaličari bili zadovoljniji. Takmičenje je počelo u podne i trajalo je do 18 časova, a čekao se prvi večernji “cug smuđa”.

Na Kupu je pecalo 110 takmičara, među kojima su bile tri dame i petoro mladih varaličara do 14 godina starosti. Veliki broj sponzora i prijtelja 13. varaličarskog “Bovan kupa” obezbedio je pregršt vrednih nagrada za prvih 10 plasiranih ribolovaca.

Ulovljena riba merena je na licu mesta i posle evidentiranja nepovređena vraćana u vodu. Gramaža je donosila bodove, prema propozicijama: smuđ 1 gram - 3 boda, štuka i grgeč 1 gram - 2 boda, som i klen 1 gram - 1 bod.

Na Bovan kupu 35 takmičara upisalo je ulove u listu koja se sastojala od 85 riba: 63 grgeča, 18 štuka, tri smuđa i jednog soma.

Plasman prvih 10 takmičara je sledeći:

Prvo mesto osvojio je Milan Nikolic - 5.800 bodova (štuka 2.900 g), drugoplasirani je Saša Mančić - 3.030 poena (štuka 1.515 g), na trećem mestu je Srđan Stanojević - 2.580 bodova (11 grgeča, 1 štuka), a Darko Prodijan, sa ulovom koji mu je doneo 2.540 poena (štuka 1.270 g) je na četvrtom mestu.

Od petog do 10. mesta lista je sledeća: Srđan Vujčić - 2.410 p. (štuka 1.205 g), Dragan Dulović - 1830 (dva grgeča od 315 i 600 g), Nikola Ivankovic - 1.580 b. (7 grgeča), Nebojša Lisinac - 1.440 b.(dva grgeča i štuka), Slobodan Malinić - 1.365 poena (3 grgeča i smuđ) i Saša Marinkovic - 1.350 bodova (14 grgeča!).

Čestitamo svim takmičarima na učešću, a nagrađenima na uspehu.

Uz priznanje organizatorima na odlično pripremljenoj manifestaciji, pozivamo sve ljubitelje sportskog ribolova da se okupe na narednom skupu varaličara u Karavukovu, na 12. “Smuđijadi”, u organizaciji KSR “Dunav”.

Bistro!

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA