• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stvorenje s kandžama usred noći palo s drveta pravo na Andreja: DNK pokazao da je reč o novoj vrsti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cyrtodactylus thalang je deo grupe gekona koji žive na drveću i čije kriptično ponašanje ih čini gotovo neprimetnim

  • 1
Šuma na Puketu Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Stvorenje s kandžama usred noći palo je s drveta na jugu Tajlanda pravo na Andreja Bragina, ruskog naučnika sa Univerziteta Lomonosov iz Moskve. On i njegove kolege, koje su bile u poseti ostrvu Puket kako bi ispitivale divlje životinje, odmah su odlučile da prouče neobičnog guštera i DNK analiza pokazala je da reč o novoj, dosad nepoznatoj vrsti guštera.

- Nekad nove vrste bukvalno padnu na tebe sa oblaka – rekao je Nikolaj Pojarkov, drugi naučnik iz tima i koautor studije objavljene u žurnalu Zootaxa.

Nova vrsta nazvana je Cyrtodactylus thalang ili gekon zakrivljenih prstiju sa Talanga, preneo je Miami Herald. Talang je naziv okruga na ostrvu Puket, a nekad je bio i naziv samog ostrva.

Ovaj gušter dugačak je oko 12,5 centimetara. Imaju trouglastu glavu sa velikim, zlatnim očima. Njihovi repovi su kockasti, a kandže dobro razvijene.

Nova vrsta je deo grupe gekona koji žive na drveću i čije kriptično ponašanje ih čini gotovo neprimetnim.

- Nova vrsta različita je od srodnika i morfološki, ali i kada je reč o DNK markerima. Ono što je izuzetno kod Cyrtodactylus thalanga su njegovi biogeografski afiniteti – naveo je Pojarkov na Fejsbuku.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>