Politika odlučuje, kultura ispašta: Ruski umetnici ostaju bez posla, premijere i koncerti otkazani

Od njih se traži da preseku odnose sa Putinom i da ga javno osude

  • 11
Anna Netrebko, Ana Netrebko Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

Kada su mediji širom regiona objavili da je "Zagrebačka filharmonija uklonila Čajkovskog sa repertoara jer je Rus", mnogi su se upitali da li su susedi ozbiljno shvatili šalu kako salata više neće smeti da se zove "ruska". Srećom, vest se ispostavila kao netačna, tj. nedovoljno objašnjena. Sa repertoara su, zbog uznemirujuće situacije u Ukrajini, skinute pojedine razdraganije kompozicije Čajkovskog, jedna je zadržana, a ostale zamanjene prikladnijim.

Ipak, iako Čajkovski nije "kažnjen" u Zagrebu, činjenica je da su se ruski umetnici, baš kao i sportisti, našli pod istim pritiskom kao i oligarsi otkako je sukob u Ukrajini počeo.

Dirigent Valerij Gergijev bio je šef-dirigent Minhenske filharmonije od septembra 2015. do otpuštanja 1. marta 2022. Ruski maestro je najpre izbačen iz planirane turneje sa Bečkim filharmonijskim orkestrom, jer iako poznat po svom strastvenom i harizmatičnom nastupu na sceni, Gergijev je ranije podržao otcepljenje Krima i dirigovao ruskoj vojsci u bombardovanim gradovima u Siriji. Nakon što je odbio da osudi Putina, izgubio je posao.

Valery Gergiev, Valeri Valerij Gergijev / Foto: Profimedia/AKG/Marion Kalter

Nešto slično se desilo i operskoj zvezdi Ani Netrebko se povukla iz svih angažmana njujorške Met opere. Iako je opisana i predstavljena kao "jedna od najboljih pevačica u istoriji Meta" i iako je javno rekla da ne podržava rat, proslavljena sopranistkinja do daljeg neće nastupati, a otkazani su joj i koncerti u Cirihu, Milanu i Hamburgu. Istovremeno Metropoliten je rekao da će raskinuti sve ugovore sa ruskim umetnicima koji su povezani sa Putinom.

Anna Netrebko, Ana Netrebko Foto: Tanjug/AP/Dmitry Lovetsky

Ruski državni balet u Sibiru imao je zakazane nastupe u Velikoj Britanije, ali od Bristola do Edinburga svi su otkazani. Publika u Dablinu nije videla "Labudovo jezero" u izvođenju Kraljevskog moskovskog baleta, a amesterdamski Ermitaž muzej presekao je sve veze sa sestrinskom institucijom u Sankt Peterburgu.

U pop kulturi cancel kultura bila je još intenzivnija. Novi "Betmen" film neće se prikazivati u Rusiji, kao ni Marvelov "Morbius", a na isti potez odlučili su se iz Piksara, dok je BBC tražio od ruskih TV kanala da prestanu da emituju njihove programe. Netflix je otišao korak dalje i obustavio rad u Rusiji.

Film Foto: Blitz Film

Muzičari poput Nika Kejva, Erika Kleptona, Bjork, Franca Ferdinanda, Igi Popa, Green Day i The Killers odustali su od turneja u Rusiji. Ova zemlja neće imati predstavnika na Evrovziji, niti na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, čiji su čelnici odlučili da ne prime zvanične predstavnike Rusije zbog situacije u Ukrajini.

Pojedini umetnici nisu ni čekali da budu otkazani.

Poznati diregent Tugan Sohijev dao je ostvavku na mesto muzičkog direktora i glavnog dirigenta Boljšoj teatra u Moskvi i istovremeno se povukao sa pozicije direktora Nacionalnog orkestra Tuluza. U emotivnoj objavi na Fejsbuku pojasio je razloge svoje odluke i ukazao na sav apsurd koji kultura otkazivanja jeste.

- Od mene se traži da izaberem jednu kulturnu tradiciju u odnosu na drugu.

Od mene se traži da izaberem jednog umetnika umesto drugog.

Od mene se traži da izaberem jednog pevača umesto drugog.

Uskoro će mi biti zatraženo da biram između Čajkovskog, Stravinskog, Šostakoviča i Betovena, Bramsa, Debisija. To se već dešava u Poljskoj, evropskoj zemlji, gde je ruska muzika zabranjena.

Ne mogu da budem svedok kako su moje kolege, umetnici, glumci, pevači, plesači, reditelji ugroženi, nepoštovani i žrtve takozvane "kulture otkazivanja". Nama kao muzičarima data je izuzetna šansa i misija da održavamo ljudsku rasu ljubaznom, poštujući jedni druge, svirajući i interpretirajući te velike kompozitore. Mi muzičari smo tu da kroz muziku Šostakoviča podsetimo na ratne strahote. Mi muzičari smo ambasadori mira. Umesto da koristimo nas i našu muziku da ujedinimo nacije i ljude, mi smo međusobom podeljeni i ostarkizovani - napisao je on, zaključivši da će za kolege iz obe zemlje oduvek biti tu kao umetnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitam se...

    7. mart 2022 | 16:36

    Da li se razmišljalo u tom pravcu i za zemlje članice NATO-a za vreme bombardovanja Srbije... Dvostruki aršini!

  • Branislav

    7. mart 2022 | 18:13

    Cist rasizam I nacizam !

  • Кеопс

    7. mart 2022 | 16:29

    Беда, појам који припада западу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA