Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar Nikola Selaković u Narodnom muzeju u Zaječaru otvorio izložbu, "Kako pamtimo vladare"

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U okviru obeležavanja 15. februara, Dana državnosti i Sretenja, Nikola Selaković je u Zaječaru otvorio izložbu "Kako pamtimo vladare –Predstave Obrenovića iz kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu"

  • 0
NIKOLA SELAKOVIĆ U  ZAJEČARU Foto: Milica Ristić

U okviru obeležavanja 15. februara, Dana državnosti i Sretenja, Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Narodnom Muzeju u Zaječaru otvorio je izložbu "Kako pamtimo vladare –Predstave Obrenovića iz kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu".

Kao i u Zaječaru, tako su građani širom Srbije kroz mnogobrojne izložbene postavke mogli da se prisete koliki je značaj istorije srpskog naroda.

Nikola Selaković je u Zaječaru naglasio da je Sretenje važan dan za srpski narod.

Tog dana je ustanovljen spomen na dan kada je 1804. godine u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, dan sećanja na početak srpske revolucije. Takođe, kao dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.

"Za svaku državu koja drži do sebe, Dan državnosti je najvažniji praznik. Borba za državu znači borba za održanje i očuvanje slobode. Zato je jako bitno da svako naše dete naučimo zašto Dan državnosti proslavljamo. Koliki je nadljudski napor uložen 1804. godine da se protiv najmoćnije imperije tadašnjeg sveta koja se prostirala na tri kontinenta, mučila, tlačila i terorisala naše pretke vekovima, da su uspeli naši ustanici, naši preci da se ujedine i da iz godine u godinu nanose poraze carskoj vojsci. Da osvajaju svoju slobodu. Kad nam je teško da bilo šta veliko u životu uradimo, pokušajmo da se setimo naših orašačkih ustanika i naših predaka koji su prešli Albaniju i došli na Krf i Vid", podsetio je, između ostalog, Selaković prilikom otvaranja izložbe u zaječarskom Narodnom muzeju, kome je prisustvovao veliki broj zvanica.

Budući da je Sretenje Gospodnje i krsna slava Eparhije timočke, episkop timočki Ilarion iskoristio je priliku da svim građanima uputi čestitku povodom Dana državnosti, ali i pravoslavnim vernicima da čestita Sretenje Gospodnje.

(Telegraf.rs / Milica Ristić)

Video: Ispaljena počasna artiljerijska paljba Garde Vojske Srbije sa Kalemegdanske tvrđave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA