Vreme čitanja: oko 1 min.

U Holandiji se otvara Nacionalni muzej holokausta

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Holandiji se otvara Nacionalni muzej holokausta

  • 0
Amsterdam Foto: Freepik

U Amsterdamu će danas biti otvoren Nacionalni muzej holokausta, a ceremoniji otvaranja predsedavaće holandski kralj Vilem-Aleksander, kao i izraelski predsednik Isak Hercog.

Prisustvo Hercoga na otvaranju muzeja izazvalo je proteste, zbog ofanzive Izraela na Pojas Gaze, a za danas su u Amsterdamu planirani i propalestinski i proizraelski protesti, prenosi AP.

Kralj Vilem-Aleksander i Hercog posetiće sinagogu i zatim otvoriti muzej.

U muzeju u Amsterdamu dokumentovani su podaci o nekim od 102.000 Jevreja koji su deportovani iz Holandije i ubijeni u nacističkim logorima, kao i o njihovom progonu pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu pre početka deportacije.

Muzej je smešten u nekadašnjem fakultetu za obuku nastavnika koji je korišćen tokom Drugog svetskog rata kao tajni put za bekstvo oko 600 jevrejske dece od nacista.

Zidovi jedne prostorije muzeja prekriveni su tekstovima stotina zakona koji su diskriminisali Jevreje, a koje su bili doneli nemački okupatori.

Tri četvrtine holandskih Jevreja bilo je među šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti, što je najveći procenat od svih evropskih zemalja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA