• 44

Nula komentara na vest o smrti srpskog velikana Vladimira Veličkovića: Gde mi to živimo?

Smrt čuvenog slikara gotovo da je nezapaženo prošla pored svih nas, i to u vreme kada medije najviše "napadamo" kako nas ne obaveštavaju o važnim stvarima

  • 44
Vladimir Velickovic

Foto: Profimedia/AKG

Kada su u Parizu u martu ove godine "privremeno" sklonili slike Vladimira Veličkovića, inače dobitnika Legije časti, jer je prikazivala užase koji je srpski narod preživeo za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, digla se velika prašina.

Tada je rekao:

- To što se dogodilo apsolutno je užasan gest, da se mi i ovog puta ponižavamo, zaboravljamo u znak sentimentalnosti i osećanja grupe vojnih atašea koji bi, da izložba nije sklonjena, bili u prilici da vide šta su uradili.

- To je gest neodmerene cenzure jer je to bila prilika da oni koji su nas bombardovali vide sav užas koji je njihov pohod ostavio - žrtve, poginule, decu koja su stradala, porušene domove, fabrike, puteve... Pogotovo što niko nije, niti će ikada odgovarati za to.

Veličković je branio sve nas, a danas je preminuo.

Nula komentara na vest o smrti velikog slikara.

Čini se da će širu javnost u Srbiji više ganuti neki sumanuti događaj u rijalitiju ili nova frizura pevačice.

I nije to tako dramatično ako se utešimo saznanjem da su oči celog sveta uprte ka bićima čija slava traje koliko i šokantna informacija o njima. Da smo svi na društvenim mrežama, skupljamo lajkove, živimo od danas do sutra, bez ikakve šire slike i ideje o životu, o nama koji pripadamo negde. Da mladi širom sveta sve više upadaju u depresiju, da ih muči anksioznost, poremećaji spavanja.

Da ne možemo da se zaposlimo, da radimo posao koji volimo, pa tražimo odgovore na pitanja kako da uspemo, kako da budemo srećni. Pa čitamo bestselere o "10 načina da povratite samopouzdanje".

A onda premine jedan veliki Vladimir Veličković, kojeg nikad ne smemo da izbrišemo iz sećanja, ako ni zbog čega drugog, a ono makar zbog toga što nam je dao odgovore na sva ta naša pitanja i traženja:

"Mora se gristi, mora se posedovati određena motivacija i želja i ambicija.

To je ono što mene još uvek drži. Nisam spreman da tu bolesnu ambiciju kritikujem i odbacim.

Ako ste bez ambicije, bez kompletnog angažmana, nema nikakvog mogućeg puta.

Morate verovati u sebe, morate ići svojim stopama i najvažnije - ne povinujte se bilo kakvim mogućim grupnim funkcionisanjima jer morate biti posvećeni onome što radite i verovati onome što radite."

Gotovo nula komentara na vest o smrti velikog slikara.

Biografiju Vladimira Veličkovića pročitajte klikom na ovaj link

VIDEO: Preminuo vitez srpskog slikarstva Vladimir Veličković

(S. Opačić)

Komentari

  • Dobrica

    Jedan je Velickovic. Šta vredi kad nije bio i rijalitiju. Onda bi bio neko i nešto.

  • Pera

    Po 270 minusa,a samo 34 komentara gde mi to zivimo

  • Kad je bila vijest

    Da prvi put Mira Banjac neće biti na danima Bate Stojiljkovica radi bolesti ja napisala sve ti je oprošteno legendo i nista mislim da je bio samo moj.komentar ali zato brale zadrugaaaaa

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima