≫ 

Don Kihotov štitonoša u srcu Beograda: Izložba "Sančo" u Institutu "Servantes"

Još kada se pojavio u 17. veku, u klasiku Migela de Servantesa, pobrao je simpatije čitalaca...

  • 1
Nenad Nikolić, izložba Sančo "Sančo Pansa", Nenad Nikolić / Foto: belgrado.cervantes.es

Izložba crteža, slika i grafika "Sančo", autora Nenada Nikolića, biće otvorena u četvrtak, 6. februara, u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Jedan od omiljenih junaka španske, ali i svetske književnosti, Sančo Pansa dobiće svojih pet minuta slave i to u samom srcu Beograda.

Još kada se pojavio u 17. veku, rame uz rame sa Don Kihotom u klasiku Migela de Servantesa, Sančo je pobrao simpatije čitalaca svojim jedinstvenim karakterom.

Nikolić opisuje Servantesovog junaka kao onog koji ima lukavosti, nagona za preživljavanjem i zdravog razuma, a koji često zbog tuđeg ludila dobija batine "na pravdi Boga", zbog čega mu je postao bliži i od samog Don Kihota.

Sve te osobine kroz originalan umetnički izraz provejavaju na izloženim radovima, poigravajući se sa okom posmatrača, izazivajući ga da i sam razmišlja o tome koliko je Sančo Pansa danas živ i aktuelan u svima nama.

- U mom crtačko-grafičkom opusu, a zatim i u slikarskom, odavno se odražava fascinacija, takoreći opsednutost, besmrtnim Servantesovim delom. Glavni lik je svakako Vitez tužnog lika. I Institut Servantes je, povodom jubileja ovog romana, bio domaćin jedne moje izložbe na tu temu - ističe Nenad Nikolić.

Čuveni španski pisac Migel de Servantes objavio je prvi deo romana 1605. godine, pod nazivom "Veleumni plemić Don Kihot od Manče".

Podstaknut velikim uspehom, deset godina kasnije objavljen je i drugi deo, a "Don Kihot" kroz vreme postaje prvi moderni roman svetske književnosti.

Biografija autora

Nenad Nikolić je suosnivač grupe Beogradski grafički trougao, koja je izlagala u zemlji i inostranstvu osamdesetih godina prošlog veka.

Radio je kao kustos u Prodajnoj galeriji Beograd gde je osnovao i kurirao godišnju izložbu Beografika.

Izlagao je na 30 samostalnih i 300 kolektivnih izložbi.

Živi i radi u Beogradu.

Video: Od urina migranata pravi se pivo, pračovek spava s kamenom u ruci, mašina govori u stilu Crnjanskog

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    4. februar 2020 | 13:38

    Procitao sam Don Kihota jednu od najvecih knjiga u istoriji knjizevnosti..Njen tvorac Miguel de Servantes je bio zatocenik u starom gradu Ulcinju gusarski period Crna Gora . Eto interesantan podatak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA