≫ 

Roksandić, Stijović, Dolinar...: Izložba "Skulptura XX veka" u Galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku

Najveći broj radova izveden je u klasičnim vajarskim materijalima – bronza, kamen, drvo, ima gipsanih odlivaka, ali i radova u mesingu, mermeru, bakru, plastici, aluminijumu...

  • 0
Skulptura "Majka sa detetom", Matija Vuković, oko 1970. godine / Foto: Promo

Izložba pod nazivom "Skulptura XX veka" biće otvorena u četvrtak, 20. februara u 19h, u Galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku.

Ovo je izbor iz Zbirke skulpture Narodnog muzeja Kragujevac, a autor izložbe je Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik.

Izložbu čine 32 skulpture veoma značajnijih srpskih i jugoslovenskih autora od početka 20. veka do danas, zastupljenih u zbirci kragujevačkog muzeja, kao što su: Đorđe Jovanović, Simeon Roksandić, Lojze Dolinar, Risto Stijović, Sreten Stojanović, Aleksandar Zarin, Nandor Glid, Momčilo Krković, Matija Vuković, Nikola Koka Janković, Olga Jančić, Kosta Bogdanović, Đorđije Crnčević, i drugi.

Izložba prati relativno dosledno sve tokove pojedinačnih koncpecija i poetika u srpskoj i jugoslovenskoj skulpturi 20. veka, ali omogućava i dosta dobar pregled glavnih tendencija razvijanih na akademsko-realističkoj osnovi tradicije, odnosno na njenom odbacivanju i okretanju čistim plastičnim i psihološkim sadržajima, kao i sasvim savremena kretanja i istraživanja u ovoj likovnoj disciplini danas.

Najveći broj radova izveden je u klasičnim vajarskim materijalima – bronza, kamen, drvo, ima gipsanih odlivaka, ali i radova u mesingu, mermeru, bakru, plastici, aluminijumu. Kada je u pitanju tipologija radova, zastupljeni su – reljefi, portreti, poprsja, slobodna figura, sitna plastika, objekti, nekoliko skica za spomenike. Tematski izložba obuhvata istorijske portrete, socijalne i žanr scene i slično.

Zbirka skulpture Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja u Kragujevcu sadrži 163 dela od 80 autora, značajnih srpskih i jugoslovenskih umetnika. Formirana je u periodu od 1951. godine kada je u Muzej stigla prva skulptura pa sve do najnovijih ostvarenja kojima se zbirka popunjava u današnje vreme. Deo Zbirke je izložen na Stalnoj postavci Odeljenja za istoriju umetnosti, a u prethodnom periodu priređivane su tematske izložbe u kragujevačkom Muzeju kao i u drugim sredinama.

Izložba traje od 20. februara do 20. marta 2020. godine. Kustos je Julka Marinković, muzejski savetnik Galerije "Nadežda Petrović" u Čačku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA