≫ 

Virtuelne ture kroz muzeje u doba korone: Ako želite da putujete i istražujete, ipak postoji način

Možda niste u prilici da odete, ali virtuelne ture su trenutno najbolja zamena

  • 2
Spain Virus Outbreak Foto: Tanjug/AP

Kada ste u samoizolaciji ili karantinu zbog korona virusa, briga da li ćete imati dovoljno namirnica za dve nedelje je samo deo problema. U kontekstu mnogo slobodnog vremena, to će značiti da može da dođe i do dosade, uprkos mnogo Netfliksa, mnogo interneta. Ali postoji način da se malo kulturno uzdignete. Google Arts & Culture se udružio sa više od 500 muzeja i galerija širom sveta i stvorio virtuelne ture i onlajn izložbe nekih od najpoznatijih muzeja na svetu, navodi Travelandleisure.

Sada možete da odete u muzej, dok sedite na svom kauču.

Britanski muzej u Londonu

Osnovan je 1753. godine i predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih svetskih muzeja posvećenih istoriji čovečanstva. Stalna postavka muzeja ubraja 8 miliona dela.

Muzej Gugenhajm u Njujorku

Gugenhajm je jedan od zaštitnih znakova Njujorka a za njegovu izgradnju i dizajn bio je zadužen jedan od najuticajnijih arhitekata 20. veka – Frenk Lojd Rajt, koji je muzeju podario njegovu karakterističnu spoljašnjost, katkad impozantniju od umetničkih dela koja se nalaze unutra. Možete videti dela ikasa, Poloka i Kandinskog dok se u novoj, dograđenoj kuli nalaze Mone, Dega i Van Gog.

Nacionalna galerija umetnosti, Vašington

Gugl prikazuje dve onlajn izložbe slavnog muzeja. Prva izložba je posvećena američkoj  modi od 1740. do 1895. godine, uključujući tu i odeću iz vremena revolucije i kolonijalizma. Druga izložba je izložba dela holandskog slikara Johanesa Vermera.

Muzej Orsej u Parizu

Virtuelna izložba obuhvata desetine poznatih dela francuskih umetnika koji su radili i živeli između 1848. i 1914. godine: Monea, Sezana, Gogena...

Nacionalni muzej moderne i savremene umetnosti u Seulu

Jedan od najpopularnijih koreanskih muzeja, kom može da se pristupi s kog bilo mesta na svetu. Tura vas vodi kroz šest spratova koreanske umetnosti i umetnosti širom sveta.

Muzej Pergamon u Berlinu

Pergamon je najznačajniji muzej u Berlinu i nalazi se na listi UNESKO svetske baštine. Najposećeniji je umetnički muzej u Nemačkoj sa preko milion posetilaca godišnje. Podeljen je na antičku zbirku, Srednjoistočni muzej i Muzej islamske umjetnosti.

Rijksmuseum (Nacionalni muzej Holandije) u Amsterdamu

Rijksmuseum je definitivno najposećeniji muzej u Amsterdamu. I to ne samo u gradu već i najpopularniji muzej u Holandiji. Potpuno je očekivano ako znate da je u pitanju Nacionalni muzej Holandije u kom se mogu naći najrazličitija umetnička dela iz 800. godina duge istorije Holandije i grada Amsterdama.

Van Gogov muzej u Amsterdamu

Pored bogate kolekcije Van Gogovih slika ovaj muzej poseduje i raznovrsna dela francuskih impresionista, ali i nekoliko Pikasovih slika. Van Gog kolekcija je organizovana u pet perioda: period rada u Holandiji, Paris, Arl, Sen Remi i Over sir Oaz.

Muzej Džej Pol Geti u Los Anđelesu

Smešten na proplanku s predivnim pogledom na grad, Džej Pol Geti muzej je skriveni dragulj Los Anđelesa. Sve u vezi sa ovim muzejom je predivno: od zapanjujuće arhitekture, enterijera i predivnog pogleda - sve je tačno onako kako bi trebalo da bude.

Galerija Ufici u Firenci

Ufici, najveća renesansna galerija, mesto je kome ne treba posvetiti sate već dane uživanja u nekim od najpoznatijih slikarskih dela na svetu. Zgrada galerije podignuta je za vreme vladavine Kozma de Medičija, a među arhitektama koji su radili na dizajnu zgrade pominju se Vazari i Buontalenti.

MASP (Muzej umetnosti) u Sao Paolu

U pitanju je prvi muzej moderne umetnosti. A dela smeštena u providnim ramovima čine da izgleda kao da dela vise u vazduhu.

Nacionalni muzej antropologije u Meksiko Sitiju

Izgrađen 1964. godine, muzej je posvećen arheologiji i istoriji meksičkog pre-španskog nasleđa. Ima ukupno 23 sale prepune drevnih artefakata, uključujući tu i neke iz majanskog perioda.

Ipak, neki popularni i svetski poznati muzeji nisu uključeni u kolekciju Google Arts & Culture, poput Luvra, jer on na svom sajtu nudi viruelnu turu kroz muzej.

Video možete da pogledate na ovom linku.

(J.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    15. mart 2020 | 17:39

    Sjajno.Lepa vest da u dokolici nesto lepo vidimo i saznamo.

  • 360 Serbia

    20. mart 2020 | 11:07

    Dosta tura iz Srbije imate na https://www.360serbia.com/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA