• 1

Niko nema zgrade kakve ima Zrenjanin: Grafiti na njima obišli su ceo svet

U zrenjaninskom naselju Bagljaš nalaze se grafiti Čarlija Čaplina, likova iz serije "Mućke", Mileve Ajnštajn, Uroša Predića...

  • 1
Zrenjanin, Bagljaš, grafiti

Foto: Zrenjaninski.com

Možda se ne može baš reći da je Zrenjanin grad murala i grafita, ali se svakako o nekima sa zanimljivim sadržajima nadaleko čulo, čak i van granica naše zemlje. Grafiti na Bagljašu su neki od njih. Deo Bagljaša, u kojem dominiraju višespratnice, posebno je karakterističan po ovim ukrasima fasada, piše portal Zrenjaninski.com.

Velika popularnost ključnih likova iz kultne britanske serije "Mućke" ovekovečena je na fasadi jedne garaže na Bagljašu, o čemu su mnogi izveštavali.

Ni Džonu Čalisu, popularnom Bojsiju iz "Mućki", to nije promaklo. On je fotografiju grafita objavio na društvenim mrežama, uz komentar "Sjajno umetničko delo u Srbiji".

Na ponos Flipa, grafiti umetnika iz Zrenjanina, koji je idejni i ključni tvorac ovog i još mnogih bagljaških grafita.

- Drago mi je da je to došlo do Bojsija, koji je po meni teška faca. Mislim da ću morati sada i jedan zid njemu da posvetim, definitivno - poručio je u jednoj televizijskoj emisiji Flip, koji je sa ekipom iz kraja uradio još mnoštvo likova.

Odaju počast mnogim legendama

Tu su Čarli Čaplin, sa podugačkom tekstualnom porukom iz filma "Diktator", pa Paja i Jare, odnosno Pavle Vujisić i Čkalja, Šojić i Pantić, odnosno Lane Gutović i Nikola Simić, pa Zoran Radmilović…

Oslikana je i škola u koju je Flip išao. Na njoj su portreti Vuka Karadžića i Mileve Marić Ajnštajn, kao i čuvenog slikara Uroša Predića. Za sve što radi Flip ima podršku brata, drugara, ali i skupština stanara zgrada sa Bagljaša i nadležnih.

Ne treba zaboraviti da je u Zrenjaninu još 1992. godine nastao jedan od čuvenijih gradskih murala - "Četir' konja debela". Mural je na fasadi Dečjeg dispanzera, na magistrali, oslikao akademski slikar Milutin Mićić. To je i najveći zrenjaninski mural dimenzija 40 sa 20 metara, a Mićić ga je obnovio 2014.

Murala i grafita ima i na zgradi Ekonomske škole, u Gradskoj bašti, gde ga je uradio akademski slikar Viorel Flora sa motivom nekadašnje bečkerečke tvrđave.

A murali su počeli da niču i u drugim mestima srednjeg Banata. Tako je u Novom Bečeju, na zidu Osnovne škole "Josif Marinković", osvanuo lik Nikole Tesle, a u Krajišniku je ovekovečen krajiški književnik Branko Ćopić. U Lukićevu je, neobičnim sticajem okolnosti, nastao mural na zidu Domu kulture, kao delo brazilskih autora.

Video: Nekad je crtao grafite krijući se, a sad mu aplaudiraju: Nijedan njegov mural nikad nije prekrečen

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🎹🎹🎹🎹🎹

    Zrenjanin, moj grad. Volim ga!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima