≫ 

Slika "Кosovka devojka" biće izložena u Starom dvoru

Remek-delo Uroša Predića nastalo je 1919. godine, po narudžbini Кola srpskih sestara

  • 1
Kosovka devojka "Kosovka devojka" / Autor: Uroš Predić

Muzej grada Beograda, u saradnji sa Gradom Beogradom, a na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, izložiće sliku "Кosovka devojka" Uroša Predića u Starom dvoru od subote, 6. juna, do ponedeljka, 29. juna, u formi postavke "Izložba jedne slike".

– Nažalost, "Кosovka devojka" Uroša Predića nije jedina koja se nalazi u depoima, daleko od očiju javnosti. Ova slika, koja predstavlja pravo nacionalno blago Srbije, biće izložena u Starom dvoru od subote, 6. juna, do ponedeljka, 29. juna. Izložba će biti otvorena za javnost svakog radnog dana od 17 do 19 časova, kao i vikendom od 10 do 16 časova – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je dodao da će posetioce tokom trajanja postavke kroz istoriju nastanka slike, kao i kroz njen značaj voditi kustosi. Sama slika, koja u srpskoj svesti nosi nacionalni ikonografski karakter, biće obezbeđena posebnim bezbednosnim uslovima tokom trajanja izlaganja.

Remek-delo Uroša Predića nastalo je 1919. godine, po narudžbini Кola srpskih sestara.

On je dodao da će posetioce tokom trajanja postavke kroz istoriju nastanka slike, kao i kroz njen značaj voditi kustosi. Sama slika, koja u srpskoj svesti nosi nacionalni i ikonografski karakter, biće obezbeđena posebnim bezbednosnim uslovima tokom trajanja izlaganja. Remek-delo Uroša Predića nastalo je 1919. godine, po narudžbini Kola srpskih sestara.

- Naš poznati slikar je na slici „Kosovka devojka” prikazao bojište neposredno posle Kosovske bitke 1389. godine. Kroz naslikani lik ranjenog junaka Pavla Orlovića prikazani su svi junaci Kosovskog boja. Bezimena devojka koja ga poji simboliše sačuvanu čast otadžbine i produžetak života. Svi Beograđani, kao i gosti naše prestonice, moći će u junu uživo da pogledaju pravo blago Srbije - zaključio je Vesić.

Muzej grada Beograda je dosad promenio desetak adresa, a u planu je da se za tri godine preseli u nove prostorije, gde bi trebalo da „Kosovka devojka” dobije tretman kao što ga ima Miroslavljevo jevanđelje u Narodnom muzeju.

Vesić je podsetio i da je kompanija „Progres” odustala od namere da proda umetničku galeriju u Knez Mihailovoj ulici.

- Nisam hteo da dopustim da se sa ovom galerijom dogodi ono što su prethodne vlasti uradile sa bioskopima, koji su kupljeni budzašto, a potom pretvoreni u prodavnice. Zato je odluka da se odustane od prodaje umetničke galerije pobeda Beograda - ocenjuje Vesić.

Nova direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković još juče je najavila da je ideja da slika „Kosovka devojka” novi dom pronađe u Konaku kneginje Ljubice. Nema još potvrde da li će slika nakon Starog dvora od jeseni biti izložena u ovom zdanju.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA