≫ 

Bekstvo od surove svakodnevice: Galerija "Novembar" otvorila izložbu "Letnja treperenja: Predah"

Tematika izložbe je aktuelnija nego ikada

  • 0
Marija Avramović Slike Marije Avramović, iz serije "After Party", akril na platnu, 150 x 100 cm / Foto: Marijana Janković

Treću godinu zaredom, beogradska galerija Novembar održava grupnu izložbu "Letnja treperenja" sa ciljem da, kroz umetnička dela, publiku odvede na imaginarno putovanje stvarajući opuštajuću letnju atmosferu.

Ovogodišnja izložba, otvorena 9. jula, nosi podnaslov "Predah", a u surovoj realnosti pandemije i nemogućnosti putovanja, odmora niti bilo kakvog opuštanja, tematika izložbe aktuelnija je nego ikada. Upravo zato ne iznenađuje veliko interesovanje publike, što zaključuje i direktorka i kustos galerije Novembar, Maja Kolarić:

Lidija Delić Lidija Delić, "Tropique Nord", ulje na platnu, 220 x 160 cm / Foto: Marijana Janković

- Nama je izuzetno drago što je izložba posećena uprkos epidemiološkoj situaciji. Ovogodišnja "Letnja treperenja" otvorena su bez tradicionalne svečanosti, ali posete svakako ima, koliko naše regularne publike toliko i novih lica. Zato je moj utisak da u ovim umetničkim delima može da se pronađe eskapizam od stresa, anksioznosti, neizvesnosti, svega što nas je snašlo.

Galerija "Novembar" izložila je dela tri mlade slikarke – Lidije Delić, Marije Avramović i Marije Šević, kao i dela multimedijalne umetnice Ane Adamović. Preko svojih radova, umetnice između ostalog prenose doživljaj duha mesta, atmosfere i specifičnosti krajolika, stvarajući atmosferu mira i svima preko potrebnog odmora.

To svakako ne znači da se krizna situacija zapostavlja:

- Sproveli smo sve bezbednosne mere neophodne da bi se bezbrižno uživalo u izložbi. Posetioci ne moraju da brinu – galerija je dezinfikovana, maske su obavezne i dopušten je ulazak grupama u broju ne većem od dozvoljenog. Molimo sve posetioce da se pridržavaju propisanih mera - napominje Maja Kolarić.

Marija Šević Marija Šević, iz serije "Ada Bojana", ulje na platnu, 160 x160 cm i 120 x 120 cm / Foto: Marijana Janković

Svi zainteresovani za ovaj specifični "Predah" mogu posetiti galeriju "Novembar" do 30. avgusta u Kursulinoj 22 na Vračaru.

Sa nepromenjenim radnim vremenom, galerija je otvorena radnim ranima od utorka do petka od 12 do 20 časova, subotom od 10 do 18 i nedeljom od 10 do 14 časova.

Ana Adamović Ana Adamović, "Tematski park na odmoru", dvokanalna, digitalna, slajd projekcija sa zvukom i biljkama / Foto: Marijana Janković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA