≫ 

Novi mural u Severnoj Mitrovici: Do junaka sa Košara - patrijarh Pavle i mitropolit Amflilohije

Grupa mladih entuzijasta došla je na ideju da se na jednoj od zgrada nađu likovi dva velika čoveka koji su, po mišljenju mnogih, učinili brojna dobra dela i pomogli da srpski narod ostane na Kosovu

  • 5
Severna Mitrovica, garafit Foto: kosovo-online.com

Likovi patrijarha srpskog Pavla i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija od danas se nalaze i na zidu jedne od zgrada u Severnoj Mitrovici, naslikani kao mural.

Grupa mladih entuzijasta došla je na ideju da se, odmah do slike junaka sa Košara, nađu i likovi dva velika čoveka koji su, po mišljenju mnogih, učinili brojna dobra dela i pomogli da srpski narod ostane na Kosovu, piše "Kosovo online".

Jedan od inicijatora ove ideje, Ljubomir Kovačević, rekao je da je, imajući u vidu dešavanja u vezi sa srpskim svetinjama na Kosovu, ali i u regionu, bilo više nego potrebno da se jedan takav mural nađe i u Severnoj Mitrovici.

- Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle i mitropolit Amfilohije zaslužuju jedan ovakav mural u ovom gradu. Našu ideju su podržali brojni donatori koji su u prethodna dva meseca pomagali da ovo velelepno delo danas ugleda svetlost dana, a s obzirom da smo skupili i više novca nego što nam je trebalo, ostatak smo donirali jednoj srpskoj porodici u Orahovcu koja živi u veoma teškim uslovima - rekao je Kovačević.

Iako su na sever Kosova pre nekoliko godina stigli kako bi stekli nova znanja na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, Vuk Đurić i Stefan Stojanović - Sleš iskazali su svoj neosporni talenat i oslikavanjem brojnih javnih površina u gradu na Ibru.

Osim urođenog talenta, za oslikavanje jednog ovakvog dela, kako kažu, potrebno je i poznavanje digitalne tehnologije.

- Prvo fotografišemo zid, tu sliku ubacujemo u fotošop kako bi se lakše upravljali kada krenemo da radimo mural po toj skici. Zatim ide nabavka potrebnog materijala, sprejeva i svega ostalog. Prilkom izrade jednog ovakvog murala prvo poslikamo ceo zid, a onda sprejevima ukrasimo ono što smo odlučili da naslikamo - rekao je Đurić.

Njegov kolega po kičici i spreju Stefan Stojanović - Sleš kaže da su do sad naslikali brojne murale, ali da je slika patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija jedna od najznačajnijih koje su do sada uradili.

Dok je na zidu solitera koji je u Severnoj Mitrovici poznat kao "Metohija" mural sa likovima patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija dobijao završne obrise, oduševljenje nisu skrivali brojni građani, koji su zastajali i divili se ideji i delu ovih mladih ljudi.

- Za sve Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i šire, izuzetno znači poštovanje i vrednovanje likova blaženopočivšeg patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija, kao ličnosti koje će ostaviti značajan trag u istoriji srpskog naroda. Oni su se borili za obnovu pravoslavne vere među Srbima, kao i za očuvanje srpskog nacionalnog interesa i korpusa u zemlji, ali i u rasejanju - rekao je za Kosovo Onlajn, student Istorije Luka Jovanović.

Ništa manje zadovoljan nije bio ni stariji gospodin koji je sa posebnom radošću gledao mlade ljude kako stvaraju ovo umetničko delo.

- Svaka čast ovim mladim ljudima koji oslikavaju dva najveća lika u srpskom narodu, a daće Bog da se u srpskom narodu desi još više ovakvim čestitih i poštenih ljudi, kao što su bili patrijarh Pavle i mitropolit Amfilohije - kaže ovaj starina.

I diplomirani hemičar Aleksandar Arsenijević smatra da su dvojica blaženopočivših crkvenih velikodostojnika mnogo zadužili srpski narod i da je ovo samo jedan čin zahvalnosti srpskog naroda na Kosovu njima.

- Brojne su zasluge ove dvojice naših duhovnih otaca, koji su sačuvali brojne manastire, ali i učinili da srpsko i ostalo nealbansko stanovništvo ostane da živi na Kosovu i Metohiji - rekao je Arsenijević.

Video: Čudesan prizor u Foči: Osvanuo mural mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena 1982

    8. februar 2021 | 09:31

    Sta reci ,a ne zaplakati bravo momci....Srecno i bericetno vam bilo cro zivot ,ruke vam se pozlatile

  • .

    8. februar 2021 | 11:16

    Na mladima svet ostaje...!Bravo...!

  • Иван

    8. februar 2021 | 14:43

    Предиван мурал краси наш град, велико хвала овим младим људима за овај мурал, поздрав свима из Косовске Митровице!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA