Benksi opet provocira: Na zidu zatvora naslikao - robijaša u bekstvu

Mnogi su naveli da je Benksi nadmašio sebe

  • 0
Benksi Nova kreacija Benksija Foto: Tanjug/AP/Steve Parsons/PA

Poznati umetnik Benksi ponovo se našao u centru pažnje. Ovog puta on je "ordinirao" u engleskom gradu Redingu, gde je tokom noći došao do nekadašnjeg lokalnog zatvora i ukrasio njegov zid.

I to na provokativan način. Naime, Benksi je nacrtao robijaša kako beži iz tog istog zatvora.

Da je autor ovog dela, umetnik je potvrdio na svom Instagram profilu, gde je objavio kratak video gde se vidi kako je sve to uradio.

Pljuštali su komentari, a mnogi su naveli da je Benksi nadmašio sebe.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Banksy (@banksy)

Benksi je video nazvao “Create Escape”. U njemu je uz pomoć Boba Rosa, čuvenog domaćina stare emisije “Joy of Painting”, potvrdio svoje autorstvo.

Na slici se vidi kako zatvorenik klizi niz pokrivače koji su povezani i usidreni pisaćom mašinom. Kako izveštava BBC, neki posmatrači primetili su sličnost između zatvorenika u pokušaju bekstva i najpoznatijeg robijaša Reding zatvora Oskara Vajlda, koji je osuđen na dve godine teškog rada u ovom zatvoru, a koji je izlazak na slobodu proslavio pesmom “The Ballad of Reading Gaol”.

Slika se pojavila dok se traje kampanja da se bivši zatvor pretvori u umetnički centar, umesto da se proda i prenameni u stambeni prostor.

Savet opštine Reding saopštio je da činjenica da se Benksi umešao ukazuje da podržava kampanju za očuvanje zatvora.

- Oduševljeni smo što deluje da je Benksi dao podršku želji saveta da ispražnjeni zatvor Reding pretvori u svetionik umetnosti, nasleđa i kulture ovim delom koji je prikladno nazvao Create Escape - navodi se u saopštenju..

- Opštinsko veće traži od Ministarstva pravde, koje je vlasnik zgrade, da preduzme odgovarajuće mere za zaštitu slike - dodaje se.

Mat Roda, poslanik laburista za Istočni Reding, rekao je da se u gradu oseća „sve veće uzbuđenje" otkako je potvrđeno da je umetničko delo autentično.

Na Tviter profilu kampanje Sačuvajmo zatvor Reding objavljeno je:

- Oduševljeni smo što smo saznali da je u pitanju ipak Benksi! Hvala ovom neuhvatljivom umetniku i njihovom timu. Neizmerno smo zahvalni. Vaša podrška i poklon gradu biće dragoceni još mnogo godina koje dolaze!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA