• 0

O slici "Blagoveštanski sabor", zbog koje su pala hapšenja: Hteli su da je prodaju za 600.000 evra

Umetničko delo je naslikao jedan od najcenjenijih slikara iz regiona Vlaho Bukovac

  • 0
Blagoveštenski sabor slika 1861 Vlaho Bukovac

Blagoveštenski sabor slika 1861. godine autora Vlaha Bukovca Foto: Mokrin.org

Pripadnici SBPOK i švajcarske policije uhapsili su nekoliko osumnjičenih, koji su pokušali da prodaju vrednu sliku "Blagoveštanski sabor" autora Vlaha Bukovca za 600.000 evra.

Podsetimo, kako su preneli beogradski mediji, policija je juče u Makedonskoj ulici pretresla stanove osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike u Švajcarskoj. Pretresanje stanova je samo nastavak velike akcije u Beogradu, gde su uhapšeni i ostali osumnjičeni, dok je pretres nastavljen i u zgradi Politike, piše Srpski telegraf.

Sliku "Blagoveštanski sabor " naslikao je Vlaho Bukovac, a ovo delo je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao. Blagoveštenski sabor je bio sabor Srba u Austrijskom carstvu koji je održan 2. aprila 1861. na dan crkvenog praznika Blagoveštenje i okupio je najuglednije predstavnike Srba iz Ugarske.

Imao je 75 članova (25 crkvenih lica + 3 episkopa) koji su izabrani od svih Srba, jer nije bilo vremena da se utvđuje imovni cenzus.

Bilo je više struja unutar samog sabora.

1. "Većina" (patrijarh Josif Rajačić i dvorski savetnik Đorđe Stojaković) koja je nastojala da srpska pitanja reši uz pomoć vlade i Cara oslanjajući se na srpske privilegije.

2. "Manjina" (Svetozar Miletić) tražila je da Srbi ispunjenje svojih zakona nađu sporazumevajući se sa mađarskim naprednim krugovim i na osnovu njihovih zakona (napraviti manje promene u ustavu iz 1848) i svoga prirodnog i nacionalnog prava.

3. "Sredina" (Jovan Subotić i Đorđe Stratimirović) je bila za to da pre opredeljivanja za Beč ili Peštu treba sklopiti državnopravni dogovor sa Hrvatima.

Vlaho Bukovac (1855-1922) jedan je od najslavnijih slikara iz regiona. Poznat je i po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, kao i Petra i Aleksandra Karađorđevića. Naslikao je portrete i Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Poreklom iz Cavtata, Bukovac je uvek isticao da je Srbin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima