≫ 

O slici "Blagoveštanski sabor", zbog koje su pala hapšenja: Hteli su da je prodaju za 600.000 evra

Umetničko delo je naslikao jedan od najcenjenijih slikara iz regiona Vlaho Bukovac

  • 0
Blagoveštenski sabor slika 1861 Vlaho Bukovac Blagoveštenski sabor slika 1861. godine autora Vlaha Bukovca Foto: Mokrin.org

Pripadnici SBPOK i švajcarske policije uhapsili su nekoliko osumnjičenih, koji su pokušali da prodaju vrednu sliku "Blagoveštanski sabor" autora Vlaha Bukovca za 600.000 evra.

Podsetimo, kako su preneli beogradski mediji, policija je juče u Makedonskoj ulici pretresla stanove osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike u Švajcarskoj. Pretresanje stanova je samo nastavak velike akcije u Beogradu, gde su uhapšeni i ostali osumnjičeni, dok je pretres nastavljen i u zgradi Politike, piše Srpski telegraf.

Sliku "Blagoveštanski sabor " naslikao je Vlaho Bukovac, a ovo delo je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao. Blagoveštenski sabor je bio sabor Srba u Austrijskom carstvu koji je održan 2. aprila 1861. na dan crkvenog praznika Blagoveštenje i okupio je najuglednije predstavnike Srba iz Ugarske.

Imao je 75 članova (25 crkvenih lica + 3 episkopa) koji su izabrani od svih Srba, jer nije bilo vremena da se utvđuje imovni cenzus.

Bilo je više struja unutar samog sabora.

1. "Većina" (patrijarh Josif Rajačić i dvorski savetnik Đorđe Stojaković) koja je nastojala da srpska pitanja reši uz pomoć vlade i Cara oslanjajući se na srpske privilegije.

2. "Manjina" (Svetozar Miletić) tražila je da Srbi ispunjenje svojih zakona nađu sporazumevajući se sa mađarskim naprednim krugovim i na osnovu njihovih zakona (napraviti manje promene u ustavu iz 1848) i svoga prirodnog i nacionalnog prava.

3. "Sredina" (Jovan Subotić i Đorđe Stratimirović) je bila za to da pre opredeljivanja za Beč ili Peštu treba sklopiti državnopravni dogovor sa Hrvatima.

Vlaho Bukovac (1855-1922) jedan je od najslavnijih slikara iz regiona. Poznat je i po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, kao i Petra i Aleksandra Karađorđevića. Naslikao je portrete i Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Poreklom iz Cavtata, Bukovac je uvek isticao da je Srbin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA