≫ 

Nova Izložba o Pavlu Beljanskom: Posetioci će moći da sagledaju različite aspekte života poznatog kolekcionara

Izložba autorki Jasmine Jakšić Subić i Marte Ðarmati biće otvorena do 31. marta

  • 0
Pavle Beljanski Pavle Beljanski / Foto: Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Izložba „Gospodin Pavle Beljanski“ (1892-1965)“ tandema Jasmine Jakšić Subić i Marte Ðarmati iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, biće otvorena sutra, 15. marta, u 18.30 časova u Centru za kulturu Svilajnac.

Novom postavkom obeležava se 130 godina od rođenja tog čuvenog kolekcionara i diplomate i to baš u Svilajncu, gradu u kom je Beljanski proveo detinjstvo, gde su živeli članovi njegove porodice, koji su poginuli 1944. godine.

Izložba je premijerno realizovana u Novom Sadu još 2015. godine, a kasnije je bila predstavljena u Beogradu, Inđiji, Lazarevcu i Gospođincima (2015/2017).

Publika u Svilajncu će moći da sagleda različite aspekte života poznatog kolekcionara, njegove diplomatske karijere, kolekcionarske strasti, odnose sa porodicom i prijateljima.

Postavka sadrži izbor predmeta iz lične i porodične zaostavštine, specijalno dizajniran materijal kojim se približava poreklo Beljanskog, atmosfera u njegovom stanu u Beogradu, prijateljski odnosi sa umetnicima, javni angažman u diplomatiji i kulturi, kao i stvaranje kolekcije i otvaranje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Novim čitanjem i interpretacijom građe upotpunjuju se saznanja u sagledavanju života i karijere Pavla Beljanskog, ali i građanske porodice krajem 19. i početkom 20. veka, te kretanja u diplomatiji tokom prve polovine 20. veka.

Izložba autorki Jasmine Jakšić Subić i Marte Ðarmati biće otvorena do 31. marta.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je osnovana 1961. u Novom Sadu i nakon jubileja 60 godina postojanja, ove sezone je u znaku obeležavanja 130 godina od rođenja diplomate i kolekcionara.

Kroz različite edukativne programe, šira javnost će moći da upotpuni saznanja o životu vizionara i darodavca koji je, zahvaljujući ljubavi prema sakupljanju umetničkih dela, zadužio svoj narod.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA