≫ 

Rođeni Beograđanin slavi u Parizu: Izložbom obeleženo pola veka stvaralaštva Enkija Bilala

U fokusu je čovek, onakav kavim ga vidi Enki Bilal - istrošen, umoran, ali u potrazi sa boljom budućnošć

  • 0
Enki Bilal Printskrin: Twitter/@franceinfo culture

Izložba tridesetak radova francuskog umetnika Enkija Bilala, koji je rođen u Beogradu, otvorena je u Muzeju čoveka u Parizu, i to povodom objavljivanja trećeg toma strip albuma "Bag" ovog autora, a time je i obeleženo pola veka njegovog stvaralaštva.

Izložba je podelenja u šest celina - "Ja sam izuzetna životinja", "Ja sam šampion", "Ja sam kiborg", "Ja sam mutant", "Ja sam besmrtan" i "To će se desiti svima".

Kako je navedeno, u fokusu je čovek, onakav kavim ga vidi Enki Bilal - istrošen, umoran, ali u potrazi sa boljom budućnošću.

- Čovek je danas na ivici ljudskosti, na ivici ponora, kao i puno puta do sada, sa kog je uvek uspevao da se povrati, da se ponovo rodi. To je stanje duha čovečanstva danas: Na ivici ponora, što znači da je isključivo na nama da ne dozvolimo da prevagnemo na pogrešnu stranu - rekao je Bilal. prenosi RTS.

Umetnik ispituje ljudske granice, predviđa odnose čoveka i mašina.

- Imajući u vidu mogućnost 'baga', koji je opasnost za digitalni svet, možda bi bilo dobro da se više okrenemo papiru, knjigama, bibliotekama, jer digitalno je genijalno, i sam ga obožavam i koristim, ali to je nešto relativno, može nestati. Kada smo na granici između ljudskog i inovacija, onda se uvek nalazimo na ivici nečega što može da bude fatalno, mračno. Dakle, treba da budemo oprezni, jer nauka nas može spasiti, ali istovremeno može da nas gurne u haos - rekao je umetnik i dodaje:

- Nikada nisam bio pesimista, ja sam optimista koji je shvatio – volim život i mislim da je pred čovečanstvom još lepih decenija. Pazite, nisam rekao lepih vekova, već decenija - rekao je Bilal.

Izložba će biti otvorena do 13. juna 2022. godine,

Video: Kristina je postala restaurator, milioni gledaju njene video snimke: Oživljavanje starih ikona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA