≫ 

Dvaput odlagana izložba Marine Abramović konačno u Londonu 2023. godine

Izložba će biti otvorena od 23. septembra do 10. decembra 2023.

  • 1
Marina Abramovic Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Dugo očekivana izložba srpske performans umetnice Marine Abramović potvrđena je na Kraljevskoj akademiji umetnosti (Royal Acamedy) u Londonu. Izložba, koja je prvobitno trebalo da bude otvorena u septembru 2020., prvo je odložena za jesen 2021. zbog pandemije, pre nego što je ponovo odložena. Sada će biti otvorena od 23. septembra do 10. decembra 2023.

- Postalo je jasno da je jesen 2021. i dalje potencijalni rizik, pa smo da bismo ublažili taj rizik, odlučili smo da je (izložbu) reprogramiramo dve godine kasnije kada smo osetili da možemo biti razumno sigurni da možemo da predstavimo izložbu onako kako smo mi i umetnik prvobitno nameravali - kaže portparol, prenosi theartnewspaper.com.

Izložba će biti prva velika retrospektiva umetnika u Velikoj Britaniji i prati slične blokbaster izložbe koje su date glavnim savremenim umetnicima u glavnim galerijama Kraljevske akademije, uključujući Aniša Kapura 2009., Dejvida Hoknija 2012. i Entonija Gormlija 2019. Na izložbi će biti predstavljeno više od 50 radova uključujući fotografije, video zapise, objekte, instalacije i takozvane „reperformanse“, na kojima će neke od prethodnih nastupa Abramoviće izvesti mlađi izvođači.

Abramovićeva je poznata po svojim dugotrajnim i ponekad rizičnim nastupima kao što je "Ritam 0" (1974) gde su posetioci bili pozvani da rade šta god žele umetnici koristeći jedan od 72 predmeta postavljena na sto, uključujući pero, cvet, malo vina. , skalpel, pa čak i napunjen pištolj. Još jedan od njenih najzastupljenijih nastupa, koji je pretvoren u dugometražni dokumentarac, bio je "Umetnik je prisutan" (2010). Posetioci su mogli da se smenjuju da sede nasuprot Abramovićeve, koja je tiho sedela za stolom osam sati dnevno tokom tromesečne retrospektive u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Tačni radovi koji će biti prikazani na izložbi Kraljevske akademije tek treba da budu otkriveni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA