≫ 

Otvaranje samostalne izložbe slika i crteža "Eho područja" autorke Sofije Rakidžić u Rančićevoj kući

To će se desiti 3. juna

  • 0
Sofija Rakidžić Foto: Promo

U petak 03. juna 2022. godine u 19 časova prisustvujete otvaranju izložbe slika i crteža „Eho područja“ autorke Sofije Rakidžić - prve samostalne izložbe mlade beogradske umetnice, u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, zaštićenom kulturnom dobru i čuvenom varoškom domu Beograda.

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj.

U uvodnoj reči kataloga izložbe „Eho područja“ istoričarka umetnosti Nevena Bogojević navodi:

- Svaki predeo per se, mada i kao sastavni deo značajnih, viševekovnih toposa, skladišti bezbroj istorijskih, kulturnih, prirodnih fenomena, tokova i promena. Stoga, kada se govori o ehu područja, ne mora se isključivo pomisliti na refleksiju zvuka koja se kroz ista prostire, nego se, u metaforičnom smislu, može sagledati i kao višestruki odjek prošlosti i istrajnosti, koji prodire do savremenog doba. Šta se događa kada se vizuelno dokumentuju ta područja, a njihovi odjeci, satkani od pregršt specifičnih motiva, inkorporiraju u njihov ambijent? Da li je moguće autentični, višeslojni eho učiniti vidljivim i prepoznatljivim?

Izložba Eho područja, umetnice Sofije Rakidžić, predstavlja seriju radova koji jesu vizueleni odgovor na prethodno pomenuta pitanja. Koristeći tehniku uljanog pastela na papiru, umetnica prikazuje predele koji su posredno ili neposredno deo identiteta srpskih, srednjevekovnih manastira i njihove okoline. U predstavljenim pejzažima čija priroda obuhvata masivne planine, pećine, šumovite krajeve, ili pak vinograde, livade i naselja, neretko se mogu uočiti motivi koji aludiraju na širi pojam sakralnosti tih prostora. S jedne strane, reč je o motivima koji su u direktnoj vezi sa sakralnim zdanjima: arhitektonski elementi ili celine, poput manastirskih bedema, temelja, anahoretskih isposnica, manastirskih kula, kupola, portala crkava itd., dok se sa druge strane, prostiranje sakralizacije predela postiže suptilnijom primenom inverzne perspektive. Na taj način, posmatrač dela postaje deo realnog ambijenta koji, posredstvom inverzne perspektive, poprima oblik onog nestvarnog, imaginarnog „nezemaljskog prostora“...

Sofija Rakidžić Foto: Promo

Sofija Rakidžić (1995) rođena je u Beogradu. Osnovne i master akademske studije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, na Odseku za konzervaciju i restauraciju slika i umetničkih dela na papiru. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama koje je upisala 2020. godine na istom fakultetu u okviru studijskog programa Primenjene umetnosti i dizajn, a 2021. dobija zvanje istraživača–pripravnika na Fakultetu primenjenih umetnosti, finansiranog od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Od 2015. godine aktivno izlaže na grupnim žiriranim izložbama, i učestvuje u radu likovnih radionica i kolonija u zemlji i inostranstvu. Bavi se konzervatorsko–restauratorskim radom i od 2018. godine učestvuje u projektima obnove zidnog slikarstva u Srbiji. Dobitnica je stipendije Fonda za mlade talente Dositeja, kao i stipendija CEEPUS mreže za mobilnost studenata. Živi i radi u Beogradu.

Sofija Rakidžić Foto: Promo

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Kuća raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba traje do 21. juna 2022. godine. Dobro došli!

Galerija Rančićeva kuća: Konkursni poziv za VIII izložbu „STVARALAČKA GROCKA“

Centar za kulturu Grocka, ustanova kulture Gradske opštine Grocka raspisuje konkursni poziv za učešće na VIII grupnoj izložbi „STVARALAČKA GROCKA“ u Rančićevoj kući, galeriji ustanove i ujedno zaštićenom varoškom domu Grada Beograda.

Pozivaju se likovni i primenjeni umetnici, koji žive i/ili aktivno stvaraju na teritoriji opštine Grocka, da uzmu učešće u VIII grupnoj izložbi „Stvaralačka Grocka“. Konkursni poziv za prijavljivanje je otvoren od 01. do 20. juna 2022. godine.

Nakon prijema radova i priređivanja kataloga, grupna izložba će biti otvorena i predstavljena javnosti u petak 22. jula 2022. godine od 20 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka.

Stvaralačka Grocka 2022: Izložba ima za cilj predstavljanje raznovrsnosti stvaralačke produkcije velikog broja autora i umetnika koji žive i rade na teritoriji opštine Grocka. Okupljanje i povezivanje stvaralaca sa teritorije Gradske opštine Grocka u okviru grupne izložbe, kao i promocija njihovog rada u javnosti, bitan je korak ka osnaživanju umetnika, i ujedno obogaćivanju kulturnog života lokalne zajednice.

Konkurs je namenjen: akademskim likovnim i primenjenim umetnicima, članovima umetničkih udruženja ULUS i ULUPUDS, studentima umetničkih škola i fakulteta, afirmisanim neakademskim stvaraocima, i uopšte aktivnim autorima čiji rad spada u domen likovnih i primenjenih umetnosti, a koji žive i/ili rade na području gradske opštine Grocka. Konkurs je usmeren na izlaganje radova iz aktuelne produkcije, nastalih u protekle dve godine, i to: slika, crteža, nakita, sitne plastike, skulptura manjeg formata, grafika, fotografija, umetničkih zanatskih rukotvorina, dizajna tekstila... Stvaraoci se predstavljaju sa jednim radom.

Kustoskinja i autorka grupne izložbe je Zorica Atić, dipl. istoričarka umetnosti.

VAŽNO: Galerijski prostor Centra za kulturu Grocka nalazi se u originalnom ambijentu Rančićeve kuće (60m2), varoške kuće s početka 19. veka. Objekat je zaštićen od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao spomenik kulture/narodnog neimarstva od velikog značaja za Republiku Srbiju.

(Više na: http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html)

Galerijski prostor obuhvata dve prostorije opremljene sa ukupno 12 izlagačkih vitrina. Galerijski prostor sa vitrinama i mobilnim policama unutar njih idealan je za manji do srednjeg formata i sitnu plastiku (skulpture, primenjenu umetnost), te molimo izlagače da veličinu radova prilagode dimenzijama izlagačkog prostora i karakteru objekta.

Rančićeva kuća raspolaže prostranom baštom parkovskog tipa, koja se leti koristi kao muzička scena, ali i izlagački prostor na otvorenom (za forme u prostoru otporne na atmosferalije).

Potrebno je dostaviti sledeću dokumentaciju:

- podatke o autoru (ime, prezime, adresa, kontakt telefon, mejl-adresa)

- kratku radnu biografiju

- vizuelnu dokumentaciju/radove (fotografije min. tri rada, od kojih bi jedan bio izložen)

- podatke o radovima (tehnika, format, godina nastanka)

Način prijavljivanja: Konkursne prijave za učešće sa potrebnom dokumentacijom slati u periodu od 1. do 20. juna sa naznakom „Za konkurs – Stvaralačka Grocka 2022“, na el. adresu Centra za kulturu Grocka (centargrocka@gmail.com), ili doneti lično u Centar za kulturu Grocka – Rančićeva kuća, Majevička 9 u Grockoj, radnim danom i subotom 10-12 časova.

Rok za pruzimanje radova je 30 dana nakon završetka izložbe.(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA