≫ 

Nizom događaja Muzej Jugoslavije slavi svoj rođendan

Iz Muzeja Jugoslavije je saopšteno da će individualne posete od 29. novembra do 4. decembra biti besplatne

  • 0
Muzej Jugoslavije Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dan Muzej Jugoslavije biće obeležen nizom događaja od 29. novembra do 4. decembra, saopšstila je danas ta ustanova.

Horovi "Horkestar" i "Naša pjesma" če 29. novembra (16:00 i 17:00) na nekoliko lokacija u muzejskom kompleksu izvoditi repertoar partizanskih, revolucionarnih i društveno-angažovanih pesama.

"Na Dan muzeja, prvi put od osnivanja naše institucije, izlazimo u javnost sa obrađenom temom - temom logora kroz katalošku obradu četiri zbirke iz dva fonda i bibliografijom radova o logorima i zločinima", kaže se u saopštenju.

Na Dan muzeja, 1. decembra (18:00) biće organizovana promocija publikacije "Sloboda jeza nas san", koja se nadovezuje na obrađenu temu i dokumentuje život u logorima i represivne mere tokom Drugog svetskog rata, najavio je Muzej Jugoslavije.

"Publikacija se bavi nastankom, razvojem, sadržajem i značajem dela bogatog fonda Muzeja Jugoslavije, a ovom prilikom su izdvojeni artefakti koji se odnose na neprijateljske zločine i stradanja stanovništva tokom Drugog svetskog rata na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru", kaže se u saopštenju.

Na aktuelnoj izložbi "Muzejska laboratorija" 3. decembra (13:00) biće otvoren deo postavke "Sala uzoraka“, koji je sa kustoskinjama muzeja pripremila umetnica Jelena Micić.

Koja kroz izbor artefakata iz porodične zaostavštine, Micić osvetljava segmente života fabrike ženske kožne obuće i plastike "Leda” iz Knjaževca.

Obeležavanje Dana muzeja završava se u nedelju, 4. decembra "Porodičnim danom", u okviru kog će deca imati priliku da se kreću kroz stalnu postavku Muzeja i pomoću mape pronalaze eksponate - poklone koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života iz celog sveta.

Iz Muzeja Jugoslavije je saopšteno da će individualne posete od 29. novembra do 4. decembra biti besplatne.

Video: Kad Rimljani naprave, niko ne može da razbije: Staklena posuda stara 18 vekova nađena kod Užica

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA