Vreme čitanja: oko 2 min.

Samostalna izložba "Odraz zvezde u Panonskom moru" Vesne Džakić u okviru Međunarodnnog dana muzeja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložbu koja slavi Međunarodni dan muzeja 18. maj u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, otvoriće Zorica Atić, istoričarka umetnosti

  • 0
Samostalna izložba Odraz zvezde u Panonskom moru Vesne Džakić u okviru Međunarodnnog dana muzeja Foto: Promo/Rančićeva kuća

Samostalna izložba slika pod nazivom „Odraz zvezde u Panonskom moru“ beogradske umetnice Vesne Džakić biće otvorena u četvrtak, 18. maja 2023. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, spomeniku kulture i ujedno galeriji Centra za kulturu Grocka. Izložbu koja slavi Međunarodni dan muzeja 18. maj u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, otvoriće Zorica Atić, istoričarka umetnosti.

Prilikom predstavljanja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

„Na platnima Vesne Džakić dominiraju dva životodavna elementa, voda i zemlja, koja postoje jednovremeno – Panonsko more koje ustupa mesto Panoniji. Nestanak jedne samo je promena oblika; ali isto tako bez nestanka ne bi došlo do početka. Iz dubina Panonskog mora dižu se zvezde i korali, koji su začetak belih cvetova povezanih grubom vrežom, iz kojih će nići tikve, izmešani sa zaumnim oblicima i bojama orhideja, koje su same sebi svrha; cvet, a ne plod. Stoga slikarka ima jedinu moguću formu za ovakvo poimanje sveta, a to je vertikala; potpuno je svejedno da li je svet na njoj posmatran odozdo ili odozgo, u zavisnosti da li se posmatra ono što je bilo ili ono što će biti. Jer vreme i mesto tu ne postoje. Sve se dešava jednovremeno i na istom mestu – svakodnevni pejzaž i retko viđena egzotika, sadašnjost koja će u budućnosti već biti prošlost...“ navodi Ana Bujić u uvodnoj reči kataloga izložbe.

Vesna Džakić (1972) rođena je u Zemunu, Beograd. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna (FPUD) Univerziteta u Beogradu 1997. godine, gde je i magistrirala na grafičkom odseku 2003. godine. Ostvarila je dvanaest samostalnih izložbi i izlagala na brojnim grupnim postavkama u zemlji i inostranstvu (Hrvatska, Grčka, Rumunija, Poljska, Belgija, Kina...). Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). U statusu je samostalnog umetnika. Učesnica je više likovnih kolonija. Dobitnica je prve nagrade za grafiku, EX LIBRIS izložba, Galerija 107, Zemun, 2009. godine. Bavi se slikarstvom i grafikom. Živi i radi u Beogradu.

MANIFESTACIJA „MUZEJI ZA 10“ nacionalna je muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija, a u koju se uključuje brojnim i raznovrsnim programima i Centar za kulturu Grocka.

Centar za kulturu Grocka - ustanova kulture opštine Grocka je i jedan od nosilaca prestižnog priznanja MUZEJ ZA 10.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba je otvorena do 5. juna 2023. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA