Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvorena multimedijalna izložba „Unutrašnje svetlo“ praških umetnika u galeriji Kula art centar u Cetinjskoj

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U ovoj vrlo zanimljivoj postavci na sva tri nivoa Kule, našli su se radovi koji istražuju svetlo i njegove mnogobrojne forme

  • 0
Otvorena multimedijalna izložba „Unutrašnje svetlo“ praških umetnika u galeriji Kula art centar u Cetinjskoj Foto: PREVENTER

U prostoru Kula art centra u Cetinjskoj 15 u Beogradu, otvorena je multimedijalna, grupna izložba praških umetnika pod nazivom Das Untere Licht / Unutrašnje svetlo.

Izložbu čine radovi tri umetnika, Antonina Malija (Antonín Malý), slikara, Jana Mika (Jan Miko) i vajara Kube Tauša (Kuba Tauš), kojima se ovoga puta pridružila i Nina Lazić, koja je radila cvetne instalacije.

U ovoj vrlo zanimljivoj postavci na sva tri nivoa Kule, našli su se radovi koji istražuju svetlo i njegove mnogobrojne forme.

Fotografije iza kojih stoji Antonin Mali su zapravo svetlosne kutije (light box) koje prikazuju svetlost u najintenzivnijim bojama i oblike koje dobija dugom ekspozicijom.

„Oduševljen sam ovim prostorom i mislim da su se radovi svih nas uklopili i utopili dobili neko novo svetlo“!- rekao je na otvaranju Antonin Mali i dodao: „Bio je veliki izazov postaviti ovu izložbu na ovoliko nivoa, ali mislim da smo na kraju uradili dobar posao i da su radovi svih nas predstavljeni u najboljem svetlu“

Jan Miko predstavlja kolekciju slika koje karakteriše specifična tehnika, slikanje peskom i fluorescentnim bojama, kojima postiže zanimljive svetlosne efekte, dok Kuba Tauš, donosi skulpture urađene od različitih sijalica i starih lampi, dok posebnu kolekciju čine statue urađene od vodinstalaterskih elemenata.

Ovoj trojici umetnika se po prvi put pridružila i Nina Lazić, umetnica, koja je uradila nekoliko cvetnih instalacija, koje su doneti novu svežinu ovoj postavci.

Otvaranje je uveličala i ekipa DJ-eva iz Praga - dvojac Hekate i PicaPica.

Projekat Das Untere Licht obuhvata i ozbiljno urađen katalog, koji je dostupan na izložbi, ali brojne predmete koji su deo posebno napravljene kolekcije, koju čine različiti predmeti (kačketi, laptop kejsovi, puzzle, printovi…), koji su dostupni dok traje izložba, odnosno sve do 17.maja na prvom nivou Kule Cetinjska.

Ova ekipa čeških umetnika biće u Beogradu cele sledeće nedelje, a dok traje izložba, svakodnevno u periodu od 17.00 do 19.00 umetnici će boraviti u prostoru, potpisivati kataloge i radove i razgovarati sa posetiocima. Od subote do utorka, druženja sa umetnicima biće praćena muzikom gostujućih DJ-eva iz Praga.

O umetnicima:

Antinin Mali (Antonín Malý Jr.) – fotograf, koji živi i radi u Pragu. Diplomirao je na čuvenoj Akademiji FAMU (Fakultet za Film i televiziju), a u životu se bavio različitim vrstama fotografije, njegova strast je umetnička fotografija.

U svojim umetničkim delima koristi različite izvore svetlosti za slikanje digitalnom kamerom. Njegove post produkcijske tehnike su zasnovane na 20 godina eksperimentisanja u mračnoj komori, Photoshop-u i manevrisanju kombinacije specijalnih otisaka u svetlosnim kutijama; iznošenje sakralne fotografije novog doba.

Jan Miko je perspektivni slikar, kome je veliki uzor u umetničkom izrazu bila ulična umetnost i grafiti. Dipolomirao je na UMPRUM-u (Akademiji umetnosti, arhitekture i dizajna), a njegove slike su inspirisane uličnom kulturom i gradskim predgrađima u kojima je odrastao i neizbežno postao deo te kulture. Njegova industrijska apstrakcija daje nove dimenzije slikarstvu. Osim Praga, izlagao je svoje radove u Njujorku, Varšavi, Amsterdamu i Parizu. Nedavno je radio u Iraku u okviru društveno-dokumentarnog projekta pod nazivom „Projekat jedne krvi“. Projekat je imao za cilj da otkrije i istraži veze između češke i međunarodne ulične kulture.

Kuba Tauš je takoše diplomirao na akademiji UMPRUM u Pragu, a poznat je po rekreiranju starih predmeta. Njegove skulpture predstavljaju zapravo prostorne instalacije, a sklonost ka zanatskoj obradi i reciklaži, odgovor su na svet u kome je tehnologija izrazito razvijena, svet pun prekomernih materijala i neprekidne produkcije.

Nina Lazić, umetnica, koja živi na relaciji Beograd – Prag. Studirala je i diplomirala u Pragu na FFUK fakultetu umetnosti. Posle dugogodišnjeg internacionalnog iskustva i života u Njujorku, Parizu i Pragu, Nina započinje saradnju sa praškim umetničkim triom, i na izložbi u Beogradu donosi nesvakidašnje cvetne instalacije.

Izložba „Das Untere Light“ otvara se 10.maja u 19.00 u galeriji Kula u Cetinjska 15 i traje do 17.maja 2024. godine.

dasunterelicht.com

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA