"Lolita" je zbog pedofilije zamalo prošla pakao: Lagali su za njene godine i film su snimali tajno

U filmu se pojavljuje i scena u kojoj 14-godišnja Sju Lajon pozira u bikiniju, nosi crvene naočare za sunce i liže lizalicu...

  • 1
Sue Lyon Lolita Foto: Profimedia

Nakon vesti da je Sju Lajon, prva filmska Lolita i "nimfica" iz filma Stenlija Kjubrika, preminula, publika širom sveta ponovo se setila ovog crno-belog ostvarenja iz 1962. godine, spremna da ga pogleda svežim, iskusnijim očima 21. veka.

Pedofilija, naročito način na koji je predstavljena u kapitalnom romanu Vladimira Nabokova, a onda i u Kjubrikovom filmu, užasavala je pre 57 godina još više nego danas, kada se otvoreno priča o opasnostima koje ona nosi.

U vreme kada je Sju konkurisala za ovu ulogu, "Lolita" je bila veoma čitana, a veoma kontroverzna. Tek je prošlo nekoliko godina kako je roman objavljen, a način na koji je veza pedofila Hamberta sa 12-ogodišnjom devojčicom bila predstavljena, podelila je kritičare. Strašna tema bila je opisana prelepim stilom i jezikom, koji nikako nije smanjivao strahotu vrebanja, silovanja i zarobljeništva Lolite, ali je celoj priči dala mnoštvo dodatnih značenja.

Sue Lyon Lolita Foto: Profimedia

Knjiga je, ipak, postala bestseler i kulturna senzacija, te ne čudi što je preko 800 mladih glumica želelo da bude Dolores Hejz u Kjubrikovom filmu. Anonimna Sju Lajon (tada 14 godina stara) ju je dobila.

A zbog konzervativne publike mnogo toga je moralo da bude promenjeno. Kjubrik se nije usudio da predstavi Lolitu kao 12-godišnjakinju, te ona u filmu ima 15 godina (iako u knjizi Hambert, njen odrasli očuh koji je u nju zaljubljen, kaže kako ga tinejdžerke ne privlače i strahuje od trena kada će Lolita odrasti).

Film je u tajnosti sniman u Londonu, a opet je u njega stavljena i scena u kojoj 14-godišnja Sju Lajon pozira u bikiniju, nosi crvene naočare za sunce i liže lolipop.

Sue Lyon Lolita Foto: Profimedia

Kada je film izašao, kritika se podelila oko načina na koji je tema pedofilije iz knjige predstavljena na platnu. Ipak, ocene stručnjaka su vremenom postajale sve bolje, a danas ovaj film ima 93 odsto glasova na portalu Rotten Tomatoes.

Samu Sju Lajon je uloga Lolite digla u zvezde. Dve godine kasnije pojavila se u filmu Džona Hjustona "Noć iguane". Kasnije je glumila u još nekoliko filmova, ali njen prvi uspeh ostao je i njen jedini.

"Lolita" je 35 godina kasnije dobila i svoju drugu filmsku veriju u ostvarenju Edrijena Lajna, u kome su glavne uloge imali Džeremi Ajrons, Melani Grifit i Dominik Svajn, dok su referencu na "Lolitu" u popularnoj kulturi verovatno neizbrojive.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    30. decembar 2019 | 18:28

    Knjiga je dobra autenticna procitao sam je filmove izbijegavam ..knjiga sve to bolje docara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA