≫ 

"Ford protiv Ferarija": Može li film o automobilskom rivalstvu da osvoji Oskara?

Kritičari pohvalno govore o filmu koji se neočekivano našao među nominovanim ostvarenjima

  • 5
Ford V Ferari screenshot/youtube.com/20th Century Fox

Retko se dešava da film o velikom rivalstvu automobilskih kompanija privuče pažnju Nacionalne akademije filmskih umetnost i nauka SAD. Filmska priča o automobilskom rivalstvu uvek je primamljiva ljubiteljima automobila. Poznavaoci sedme umetnosti na ovakva ostvarenja gledaju sa sumnjom.

Filmovi sa pomenutom tematikom privlače pažnju dinamičnom radnjom i spektakularnim scenama. Stručnjaci kažu da im fali bolji zaplet, kako bi ih svrstali u red izuzetnih. Film "Vozač" iz 2017. godine privukao je pažnju Akademije, a sada su svi pogledi usmereni ka filmskoj priči o trkačkom rivalstvu pod nazivom "Ford protiv Ferarija".

Film je prema najnovijim informacijama ostvario prihod od 200 miliona dolara. Zvanično je za potrebe snimanja potrošeno oko 100 miliona američkih novčanica. Radnja govori o velikom uspehu automobila Ford GT koji je sredinom 60-ih godina prekinuo dominaciju Ferarija na legendarnoj trci 24 časa Le Mana.

Pored toga što je postao blokbaster, film je dobio nominaciju za ovogodišnjeg Oskara u kategoriji najbolje fotografije, piše Car buzz.

Konkurenti u ovoj kategoriji su filmovi "Irac", "Zec Džodžo", "Džoker", "Male žene", "Bračna priča", "Bilo jednom u... Holivudu". "Ford protiv Ferarija" nominovan je i za najbolju montažu, najbolje zvučne efekte i najbolju montažu zvuka.

Bukmejkeri iz Las Vegasa najveće šanse za Oskara u konkurenciji najbolje fotografije daju filmu "Bilo jednom u... Holivudu". Ostvarenje "Ford protiv Ferarija" nije među favoritima.

Ukoliko se dogodi da osvoji prestižnu nagradu, na 100 uloženih dolara dobija se 10.000 dolara. Ipak, sama nominacija jednog ovakvog filma predstavlja veliku čast za autore. Veće su šanse da ipak dobije Oskara za najbolju montažu, najbolje zvučne efekte ili najbolji zvuk.

Video: Da li znate koliko Srba je dobilo Oskara?

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    14. januar 2020 | 18:20

    Odlican je film, a to da li moze dobiti oskara nije bitno. Te nagrade sad moraju da se dodele gejevima, crncima, da bi sve bilo jednako i politicki korektno, ko zna ko ce sta dobiti i da li zasluzuje

  • Losmi

    14. januar 2020 | 16:43

    Film je prva liga,ima pricu,akciju,efekte,glumce odlicne,iako traje dugo drzi paznju!

  • Filip

    14. januar 2020 | 17:52

    Obavezno pogledati film,odusevio sam se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA