• 7

Crtać ili propaganda: Omiljeni dečiji crtani, Patrolne šape, optužuju da širi kapitalističke ideje

Profesor na jednom univerzitetu u Kanadi Liam Kenedi, smatra da Patrolne šape otvoreno koketiraju sa principima kapitalizma, uključujući veru u privatno preduzeće i nepoverenje u vlast

  • 7

Jedan od najpopularnijih crtaća na svetu, Patrolne šape, prati avanturu štenaca koji spašavaju one koji su u nevolji, noseći sa sobom tešku mašineriju neophodnu za taj cilj, piše Bizlife.

Omiljeni likovi miliona dece širom planete, prema ocenama stručnjaka, mnogo su više od dobronamernih štenaca uvek spremnih da pomognu i imaju skrivenu funkciju – kapitalističku propagandu.

Pokretač ove teme u javnosti, profesor na jednom univerzitetu u Kanadi, odakle ovaj crtać i potiče, Liam Kenedi, smatra da Patrolne šape otvoreno koketiraju sa principima kapitalizma, uključujući veru u privatno preduzeće i nepoverenje u vlast.

O tome je pisao u članku „“Whenever there’s trouble. Just yelp for help’: Crime, Conservation, and Corporatization in Paw Patrol“ koji je objavio u časopisu „Crime Media Culture“. U nazivu članka je iskoristio parolu koja se u crtaću često pominje: „Kad god si u nevolji, pozovi pomoć”.

Kenedi naglašava da je poruka koju nosi ovaj crtani izuzetno problematična.

Privatna policija

- Predstavnici vlasti gradonačelnik Hamdinger i gradonačelnica Gudvej prikazani su u negativnom svetlu. Gradonačelnik je korumpiran i bez etičkih principa, a gradonačelnica histerična, bezobrazna i nesposobna.

On kaže da su Patrolne šape same po sebi privatna policija i dodaje da država ne može da zavisi od pružanja privatnih usluga.

- Ja samo mislim da će vremenom deca biti manje kritična prema kapitalističkom sistemu koji šteti životnoj sredini i reprodukuje nejednakost.

Nije prva kritika

Ovo nije prvi put da je ovaj crtani kritikovan u javnosti. CNN je 2017. godine pisao o stavovima gledalaca koji su ovaj šou videli kao fašistički, odnosno kao odraz nejednakosti, predvođen čovekom koji boluje od ludila veličine.

Ipak, smatra se da ovaj crtani pripada grupi onih crtaća koje gledaju samo deca. Zbog toga je najverovatnije da su ovo samo zaključci odraslih, i da su samim tim i aspekti drugačiji. Široko je rasprostanjeno mišljenje da je njegov uticaj na decu zapravo pozitivan, zbog izuzetne požrtvovanosti i spremnosti da "priskoče u pomoć", što kod dece stvara empatiju.

Pogledajte jednu epizodu crtaća:

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    Vratiti crtaće Volta Diznija.

  • Jovan

    Većina crtaća je i napravljeno iz tog istog razloga da se programiraju deca pošto je njih najlakše kontrolisati mislim u budućnosti. I ja isto vidim problem veliki u patrolnim šapama, Rider im nije prijatelj retko kad ih i pomazi, on im je nadredjeni i svi izvršavaju naredbe. Potpuno su upravu kada kažu da je crtani čista propaganda kapitalizma! Inače i moja ćerka gleda patrolne šape ja sigurno ne želim da joj branim šta da gleda.

  • ime

    Svasta ovi analiziraju. Zamislite da su tako analizirali kojota i pticu trkacicu...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima