≫ 

Biseri svetske i domaće kinematografije na FEST-u: Pogledajte "Apokalipsa danas: Finalna verzija"

Gledaoci će imati priliku da pogledaju pet digitalno restauriranih ostvarenja otkupljenih samo za prikazivanje na festivalu...

  • 0
Apokalipsa danas

"Apokalipsa danas: Finalna verzija" / Printskrin: YouTube/StudiocanalUK

Već tradicionalni program FEST klasik ponudiće publici od 29. februara do 8. marta u Jugoslovenskoj kinoteci niz bisera svetske kinematografije, među kojima čak pet digitalno restauriranih ostvarenja otkupljenih samo za prikazivanje na festivalu.

Među njima su italijanska komedija i drama Mimi metalac (1972) Line Vertmiler, zatim Krik (1957) velikana svetske kinematografije Mikelanđela Antonionija, kao i kultni Nebo nad Berlinom (1987) Vima Vendersa.

Prava poslastica za filmofile biće Apokalipsa danas: Finalna verzija (2019). Proslavljeni reditelj i scenarista Frensis Ford Kopola uradio je završni rez tačno četiri decenije nakon premijere. Finalna verzija traje gotovo tri i po sata i biće prikazana na zatvaranju FEST klasika 8. marta.

Sloganom Skupljači emocija 48. FEST odaje počast velikom glumcu Bekimu Fehmiuu (1936-2010), čiji je lik Belog Bore iz čuvenih Skupljača perja na plakatu predstojećeg festivala, a posvećen mu je i deo programa FEST klasik u kojem će biti prikazano sedam njegovih filmova domaće i strane produkcije. Specijalno za ovu priliku Fest je nabavio film Dozvola za ubistvo (1975), u kojem je Bekim Fehmiu igrao uz Dirka Bogarta i Avu Gardner.

U okviru programa FEST klasik biće održana retrospektiva filmova Nede Arnerić, velike zvezde srpskog i jugoslovenskog filma koja je ostvarila i zapaženu međunarodnu karijeru, a preminula je prošlog meseca u Beogradu u 67. godini. Od 29. februara do 8. marta u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11 (u terminu od 18 sati) biće prikazan izbor od devet ostvarenja iz njenog bogatog opusa. Ekskluziva ovog programa je francuski film Malo, mnogo, strastveno (1971) reditelja i scenariste Roberta Enrika, koji je FEST otkupio za otvaranje retrospektive.

Ulaznice za program FEST klasik, i u zdanju u Uzun Mirkovoj 1 i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11, mogu da se kupe na obe adrese, a blagajne rade celog dana, od 10 sati do početka poslednje projekcije.

Video: Vide li deca duhove?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA