≫ 

Film "Bulevar sumraka" stavio joj je Holivud pod noge, a ona je sve odbacila i slavi rekla zbogom

Čuveni klasik ovog leta puni 70 godina

  • 0
Bulevar sumraka, Sunset Boulevard Printskrin: YT/YouTube Movies

Kada film proslavi 70. rođendan retko kada se desi da je neki glumac živ da to obeleži. "Bulevar sumraka" ("Sunset Blvd.") objavljen je 1950. godine, a zvezda ovog filma Nensi Olson (91), koja je igrala Beti Šefer u kultnom ostvarenju, kaže da ono živi sa njom, iako se prave holivudske slave, koja joj je u jednom trenu bila u rukama, svesno odrekla.

- Proganja me celog mog života. Ne na loš način. To je samo nekakvo prisustvo koje će ostati sa mnom čak i kada me ne bude - rekla je Nensi za Hollywood Reporter.

Nensi je bila studentkinja koja je sanjala o glumačkoj karijeri kada ju je jedne večeri, 1949. godine, dok je nastupala u nebitnoj predstavi, uočio lovac na talente produkcijske kuće Paramount i pitao je da dođe na test snimanje. Nedugo zatim potpisla je sedmogodišnji ugovor koji joj je dozvoljavao da nastavi školovanje.

Tadašnje zvezde poput Rendolfa Skota, Džorža Rivsa ili Merilin Monro postale su njene nove kolege. Ništa joj nije padalo teško sve dok joj nisu javili da je dobila novu ulogu - ona će biti Beti Šefer, čitateljka scenarija koja želi da postane scenarista, a koja se, iako ima dečka, zaljubljuje u scenaristu Džoa Gilisa. Ispostavlja se da je Džo u vezi sa Normom Desmond, zaboravljenom zvezdom nemog filma, koja ga izdržava.

"Bulevar sumraka", remek-delo Bilija Vajldera, smatra se jednom od najoštrijih satira o Holivudu i nestalnosti slave. Film je dobio 11 nominacija za Oskara, a ovenčan je onim za najbolji scenario, muziku i scenografiju. Osvojio je i četiri Zlatna globusa.

Normu Dezmond igrala je čuvena Glorija Svanson.

- Nisam imala pojma ko je ona. Nzavala sam majku i ona me je uputila - rekla je Nensi.

Džoa Gilisa tumačio je Vilijam Holden, za koga Olsonova kaže da je bio idealan za ulogu.

Bulevar sumraka, Sunset Boulevard "Bulevar sumraka" / Printskrin: YT/YouTube Movies

- On dotada nije ostvario svoj pun umetnički potencijal. Igrao je drugorazredne uloge, mnogo pio, bio u lošem braku i očajan po pitanju svoje karijere. Bio je idealan izbor za Džoa Gilisa, jer je u to vreme gubio svoju karijeru, svoj život i svoje snove - rekla je ona.

Skoro ceo film snimljen je u studiju Paramounta, a Olson kaže da je uživala u svakom trenu. Normino imanje nije se nalazilo na Bulevaru sumraka, kako je navedeno u filmu, već na uglu ulica Vilšir i Irvinh. Srušeno je 1957. godine. Jedno snimanje se naročito istaklo u njenom sećanju.

- Mislim da je scena kada Džo i Beti šetaju i kada mu ona kaže da je nekada želela da postane glumica, pa je zato smanjila nos, na šta on poljubi njen nos i upozori je da ga se kloni, jer će u suprotnom biti u velikom iskušenju - prelepo napisana - rekla je Beti.

Nensi Olson Nensi Olson /Printskrin: YT/NoirCitySF

"Kako si mogao da nam ovo uradiš"

Priča se da, pre nego što je "Bulevar sumraka" dospeo u bioskope, odgledali su ga čelnici filmske industrije. Na kraju filma Luis B. Majer, direktor MGM studija, prišao je reditelju Biliju Vajlderu. Olson nije bila prisutna, ali čula je šta se desilo.

- Kako si mogao da nam ovo uradiš? - pitao je Majer, misleći na to kako je Vajleder mogao da tako iskritikuje i razobliči industriju koja je i njega samog učinila bogatim i poznatim.

- Od*ebi - kratko mu je rekao Vajlder.

Rekla je Holivudu zbogom

Pre nego što je "Bulevar sumraka" dospeo u bioskope, Olson je snimila još nekoliko filmova. Igrala je sa Bingom Krosbijem u "Mr. Music", kao i još tri filma sa Holdenom - "Union Station", "Force of Arms" i "Submarine Command". Radila je za 300 dolara nedeljno.

Ipak, pre nego što su 1950. i 1951. godine ovi filmovi objavljeni, Olson je donela ogromnu odluku - da odustane od Holivuda. Nekoliko razloga je presudilo.

- Shvatila sam da ne bih mogla da nastavim svoje obrazovanje. Ne bih mogla da se vratim na fakultet ili da ponovo budem sa svim svojim prijateljima, a da me oni tretiraju na isti način - kazala je.

U to vreme se i verila sa scenaristom Alanom Džejem Lernerom, čiji je posao bio u Njujorku. Ali ono što je najvažnije, već je videla tamnu stranu zlatnog Holivuda.

Kao što  je "Bulevar sumraka" prikazao, u njemu su filmske zvezde bile potrošna roba. Čak je i sam vrhunac slave samo iluzija.

- Uvek je tu utisak da to nije stvarno. Ljude briga ko ste vi zapravo. Vi sami ste preuveličani. Rekla sam Paramountu da nisam zainteresovana da budem filmska zvezda i oni su me samo izbrisali sa spiska. Ali onda je "Bulevar sumraka" objavljen. Postao je kritički i komercijalni hit, a pritisak da se vratim pred kamere postao je ogroman.

"Bulevar sumraka"nominovan je za 11 Oskara, iako je iste godine objavljen još jedan film o ostareloj glumici - "Sve o Evi", koji je dobio 14 nominacija za Oskara. U proteklih 70 godina, 14 predloga zavredeli su i "Titanik" i "La La Land", ali nijedan film nije uspeo da dobije više.

"Bulevar sumraka" dobio je nominacije i za sve četiri glumačke nagrade. Do tad samo četiri filma su uspela isto, a do dana današnjeg još 10. Na kraju su glavne nagrade otišle drugim filmovima, ali kako kaže Olson, njihov je bio ispred svog vremena.

Ona se još s vremena na vreme, i u velikim vremenskim razmacima vraćala pred kamere, kao i na Brodvej. Dva puta se udavala, dobila troje dece, a već je uveliko i baka.

- Nisam samo snimala filmove. Moj život je bio mnogo širi - kaže Olsonova.

Video: Reditelj Slobodan Šijan nakon 40 godina od snimanja filma Ko to tamo peva otkrva nepoznate detalje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA