≫ 

Gola istina o "Showgirls": Ozloglašeni film 90-ih je neshvaćeni dragulj, morate ga pogledati

Ništa ne donosi kultni status kao veliki neuspeh...

  • 0
Showgirls

Đina Geršon i Elizabet Berkli u filmu "Showgirls" (1995) / Printskrin: YouTube/The Champagne Room

Da li je namerno loš? Nenamerno loš? Toliko loš da je dobar? Ili je... dobar? Kakav god da je odgovor, slični filmovi 90-ih su pali u zaborav, dok se, 25 godina kasnije, o "Showgirls" i dalje raspravlja...

"Showgirls" je slučajno ostvario "savršenu" formulu: veliki budžet, ali suštinski loša premisa, apsurdni dijalog koji se i danas citira, blesavi likovi, eksplicitna, ali ne toliko seksi golotinja, i melodrama šoubiznisa od početka do kraja, piše "Gardijan".

Sve u vezi sa ostvarenjem je prenaglašeno, čak i scene toplesa. Posebno pamtljiv je prekomerni performans Elizabet Berkli, kao striptiz plesačice Nomi, koja klizi niz masnu šipku, pohotno je ližući.

Još jedan ključni faktor kultnog statusa "Showgirls" je taj da je doživeo ogroman debakl, kritički i komercijalni. Zaradio je samo 37.8 miliona dolara u odnosu na budžet od 45, a ništa ne donosi kultni status koliko veliki neuspeh.

Međutim, "Showgirls" je postao hit kao kućni video. Milioni ljudi su kupovali njegov VHS, a kasnije i DVD. Održavane su sarkastične projekcije, a filmski stvaraoci, kao što su Džim Džarmuš i Kventin Tarantino, hvalili su ga.

Pravu rehabilitaciju je doživeo 2003. godine, kad je Film Quarterly objavio ozbiljnu diskusiju o ovom ostvarenju, uzevši u obzir umetničke elemente, odnos prema polovima, klasi i seksualnim pitanjima, i način na koji "ozbiljno uzima maha u masovnoj kulturi, u vidu borbe i fascinacije".

Showgirls

Printskrin: YouTube/Goddess Showgirls Documentary

Sad o ovoj temi postoje i dva dokumentarca - "Goddess: The Fall and Rise of Showgirls" i "You Don't Nomi" (dostupan na streaming platformama od prošlog petka), koji "Showgirls" stavljaju u kontekst tema kao što su seks, nasilje, seksualno nasilje itd.

Ako "Showgirls" ima poruku, to je da je igra nameštena za žene kao što je Nomi. Ona misli da se penje uz šipku, ali se zapravo okreće oko nje. Prava moć je u rukama muškaraca na položaju, što niko tada nije bio spreman da čuje, ali sad možda jeste. U svom neredu, "Showgirls" je #MeToo priča kroz muške oči...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA