U muzeju na otvorenom gledanje filmova iz čamaca: Nesvakidašnje iskustvo u Rumuniji

Na raspolaganju će biti 30 brodova i čamaca odakle se mogu gledati naslovi na velikom platnu, a najviše četiri osobe može da boravi u plovnom objektu

  • 1
Astra muzej u Rumuniji Foto: Wikimedia/Panoramio/Andrei Dan Suciu

Svi posetioci najvećeg ASTRA muzeja na otvorenom u Rumuniji, imaće priliku da po prvi put gledaju filmove iz brodova i čamaca duž jezera u Bukureštu, od subote do ponedeljka, navodi agencija Ađerpres.

Gledanje filmova, osim mnogih postavki i izložbi, u jedinstvenom muzeju glavnog grada Rumunije, zapravo je deo filmskog festivala ASTRA, kako je objasnio direktor ove ustanove Siprian Stefan.

On navodi da je ovakav način praćenja dela "sedme umetnosti" iz čamaca premijerni pilot projekat za muzej pod otvorenim nebom, i da je inicijativa potekla upravo iz ASTRA Filmskog odeljenja, koji je deo Nacionalnog kompleksa.

Na ovaj način se obogaćuje nasleđe muzeja na otvorenom, tako što se spaja sa ostalim umetnostima, posebno u vidu pokretnih slika, što publika uvek voli.

Naravno, iz direkcije muzeja naglašavaju da će biti preduzete sve neophodne mere da konzumiranje filmova na velikom platnu prođe u potpunosti bezbedno.

Prvo veče filmskih projekcija je bilo sinoć, a prikazani su kratki filmovi - “Majka priroda” (Mother Nature), “Okean” (The Ocean) i “Priča o Fatatu” (Story of Fatat) sa reprizama u nedelju i ponedeljak.

Na raspolaganju će biti 30 brodova i čamaca odakle se mogu gledati naslovi na velikom platnu, a najviše četiri osobe može da boravi u plovnom objektu, što je navedeno u ASTRA muzeju.

Projekcije se održavaju između vetrenjača u muzeju pod nebom, odmah pored jezera.

Prema izvorima agencije, ideja za filmski program logično se stvorila kada su sva vrata bioskopa bila zatvorena, a nije bilo sigurno kada će se otvoriti.

Organizatori su želeli da ponude širokom auditorijumu priliku da gledaju filmove, kada je u pravim ustanovama, prostorima, dakle bioskopima, sve to onemogućeno ili svedeno pod teškim merama protiv pandemije.

Opet, ovo je na neki način i eksperiment, kako su naveli iz direkcije festivala i muzeja, posebno što gledaoci nemaju prava sedišta, već su to mesta u manjim brodovima, dok prikazivanja filmova nisu u bioskopskoj sali, nego u sredini magičnog jezera, na kome pliva najlepši muzej.

Događaji će se odvijati tri dana zaredom u ASTRA muzeju, kako je i najavljeno - petak, subota i ponedeljak.

Tri ostvarenja će biti na repertoaru krenuvši od danas u 20 sati, a gledaoci će možda imati i neka iznenađenja, kao što su četiri kratka ostvarenja iz kampanje “Priroda govori“, gde su uključeni umetnici, poznati glumci, čije glasove redovno čujemo, ali ne posmatramo kao celinu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA