• 0

Dizni ažurirao upozorenje na rasizam u svojim crtanim filmovima: Evo šta je izmenjeno

Crtani filmovi, kao što su "Dambo", "Petar Pan", "Knjiga o džungli", sada sadrže upozorenje o stereotipima...

  • 0
Petar Pan

Indijanci u crtanom filmu "Petar Pan" (1953) / Printskrin: YouTube/Panda TV

Kompanija Dizni je ažurirala upozorenje na rasizam u klasičnim crtanim filmovima, koje sada sadrži snažniju poruku i kritiku negativnog prikazivanja drugih kultura, piše BBC.

Crtani filmovi, kao što su "Dambo", "Petar Pan", "Knjiga o džungli", sada sadrže upozorenje o stereotipima.

- Ovaj program sadrži negativno predstavljanje i/ili loše postupanje prema ljudima ili kulturama. Ovi stereotipi su bili loši tada i loši su i danas - navodi se u novom dopunjem upozorenju.

U poruci se dodaje da kompanija, umesto da ukloni sadržaj, želi da prizna ovaj negativan uticaj, da uči iz toga i da podstakne debatu kako bi se stvorila zajednička inkluzivna budućnost.

Kompanija je prvi put postavila upozorenje na rasizam u klasičnim crtanim filmovima prošlog novembra, međutim, ono je bilo znatno kraće.

- Ovaj program je predstavljen onako kako je prvobitno kreiran. Može da sadrži prevaziđene kulturne predstave - bilo je navedeno u tadašnjem upozorenju radi odricanja odgovornosti zbog spornog sadržaja.

Upozorenjem na rasizam označen je crtani film "Maza i Lunja" iz 1955. godine, zbog dve sijamske mačke, koje su predstavljene putem stereotipa o Azijatima.

Neki psi u crtanom filmu su takođe predstavljeni uz pomoć stereotipa o stanovnicima zemalja iz kojih su njihovi vlasnici, na primer, Rusije i Meksika.

Maza i Lunja

Sijamske mačke u "Maza i Lunja" (1955) / Printskrin: YouTube/WatchMojo.com

U crtanom filmu "Mačke iz visokog društva" (1970), sijamska mačka, kojoj glas pozajmljuje beli glumac, nacrtana je kao karikatura osobe iz Azije. Ona takođe svira klavir uz pomoć štapića.

U crtanom filmu "Dambo" iz 1941. godine, grupa vrana koja Damba uči da igra ima iskarikirane stereotipizirane glasove Afromamerikanaca. Glavna vrana se zove Džim Krou (crow - vrana), što je referenca na skup rasističkih segregacionih zakona (Zakoni Džimija Kroua), koji su nekada bili na snazi na jugu SAD, a glas ovoj vrani pozajmljuje beli glumac.

Kralj Luj iz "Knjige o džungli" (1967), majmum sa lošim sposobnostima izražavanja, koji je predstavljen i kao lenj, peva u diksilend džez stilu. Ovaj lik je kritikovan zbog rasističke karikature Afroamerikanaca.

Knjiga o džungli

Kralj Luj u "Knjiga o džungli" (1967) / Printskrin: YouTube/WatchMojo.com

U crtanom filmu "Petar Pan" iz 1953. godine nativno američko stanovništvo nazvano je "crvenokošci". Petar Pan i grupa Izgubljeni dečaci takođe plešu sa perjanim krunama, za koje "Dizni" tvrdi da predstavlja "oblik ismevanja i prisvajanja kulture i predstava nativnog stanovništva". Pesma iz crtanog filma prvobitno nazvana "Šta crvenog čoveka čini crvenim" je takođe proglašena rasističkom, a njen naziv je kasnije promenjen u "Šta hrabrog čoveka čini hrabrim".

Jedan od najkontroverznijih "Diznijevih" crtanih filmova je "Pesma s juga" iz 1946. godine, koji u SAD nikada nije objavljen na video kaseti ili DVD-ju. Način na koji je predstavljen ujak Remus ponavlja stari rasistički mit da su robovi bili srećni na plantažama pamuka.

"Pesma s juga" zbog rasizma više nije dostupna za strimovanje na platformi "Dizni +", uz još nekoliko drugih crtanih filmova.

Više o rasizmu u Diznijevim crtanim filmovima pogledajte u ovom snimku:

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima