≫ 

Dizni ažurirao upozorenje na rasizam u svojim crtanim filmovima: Evo šta je izmenjeno

Crtani filmovi, kao što su "Dambo", "Petar Pan", "Knjiga o džungli", sada sadrže upozorenje o stereotipima...

  • 1
Petar Pan Indijanci u crtanom filmu "Petar Pan" (1953) / Printskrin: YouTube/Panda TV

Kompanija Dizni je ažurirala upozorenje na rasizam u klasičnim crtanim filmovima, koje sada sadrži snažniju poruku i kritiku negativnog prikazivanja drugih kultura, piše BBC.

Crtani filmovi, kao što su "Dambo", "Petar Pan", "Knjiga o džungli", sada sadrže upozorenje o stereotipima.

- Ovaj program sadrži negativno predstavljanje i/ili loše postupanje prema ljudima ili kulturama. Ovi stereotipi su bili loši tada i loši su i danas - navodi se u novom dopunjem upozorenju.

U poruci se dodaje da kompanija, umesto da ukloni sadržaj, želi da prizna ovaj negativan uticaj, da uči iz toga i da podstakne debatu kako bi se stvorila zajednička inkluzivna budućnost.

Kompanija je prvi put postavila upozorenje na rasizam u klasičnim crtanim filmovima prošlog novembra, međutim, ono je bilo znatno kraće.

- Ovaj program je predstavljen onako kako je prvobitno kreiran. Može da sadrži prevaziđene kulturne predstave - bilo je navedeno u tadašnjem upozorenju radi odricanja odgovornosti zbog spornog sadržaja.

Upozorenjem na rasizam označen je crtani film "Maza i Lunja" iz 1955. godine, zbog dve sijamske mačke, koje su predstavljene putem stereotipa o Azijatima.

Neki psi u crtanom filmu su takođe predstavljeni uz pomoć stereotipa o stanovnicima zemalja iz kojih su njihovi vlasnici, na primer, Rusije i Meksika.

Maza i Lunja Sijamske mačke u "Maza i Lunja" (1955) / Printskrin: YouTube/WatchMojo.com

U crtanom filmu "Mačke iz visokog društva" (1970), sijamska mačka, kojoj glas pozajmljuje beli glumac, nacrtana je kao karikatura osobe iz Azije. Ona takođe svira klavir uz pomoć štapića.

U crtanom filmu "Dambo" iz 1941. godine, grupa vrana koja Damba uči da igra ima iskarikirane stereotipizirane glasove Afromamerikanaca. Glavna vrana se zove Džim Krou (crow - vrana), što je referenca na skup rasističkih segregacionih zakona (Zakoni Džimija Kroua), koji su nekada bili na snazi na jugu SAD, a glas ovoj vrani pozajmljuje beli glumac.

Kralj Luj iz "Knjige o džungli" (1967), majmum sa lošim sposobnostima izražavanja, koji je predstavljen i kao lenj, peva u diksilend džez stilu. Ovaj lik je kritikovan zbog rasističke karikature Afroamerikanaca.

Knjiga o džungli Kralj Luj u "Knjiga o džungli" (1967) / Printskrin: YouTube/WatchMojo.com

U crtanom filmu "Petar Pan" iz 1953. godine nativno američko stanovništvo nazvano je "crvenokošci". Petar Pan i grupa Izgubljeni dečaci takođe plešu sa perjanim krunama, za koje "Dizni" tvrdi da predstavlja "oblik ismevanja i prisvajanja kulture i predstava nativnog stanovništva". Pesma iz crtanog filma prvobitno nazvana "Šta crvenog čoveka čini crvenim" je takođe proglašena rasističkom, a njen naziv je kasnije promenjen u "Šta hrabrog čoveka čini hrabrim".

Jedan od najkontroverznijih "Diznijevih" crtanih filmova je "Pesma s juga" iz 1946. godine, koji u SAD nikada nije objavljen na video kaseti ili DVD-ju. Način na koji je predstavljen ujak Remus ponavlja stari rasistički mit da su robovi bili srećni na plantažama pamuka.

"Pesma s juga" zbog rasizma više nije dostupna za strimovanje na platformi "Dizni +", uz još nekoliko drugih crtanih filmova.

Više o rasizmu u Diznijevim crtanim filmovima pogledajte u ovom snimku:

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    31. januar 2021 | 15:48

    Evo onda sam je sve najgore jel sam sve šive glefe više puta i pušto mojima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA