≫ 

Mira je prva govorila o seksualnom uznemiravanju: "Domaći režiseri znali su jedino da glumice skinu"

"Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja", istakla je glumica

  • 8
Mira Furlan

Mira Furlan / Foto: Profimedia/Zuma Press

Mira Furlan je bila među prvim filmskim umetnicama koje su javno govorile o tome kroz šta prolaze glumice sa Balkana.

Kad je film "Lepota poroka" objavljen u digitalnoj verziji, Mira je za Danas govorila o snimanju filma, obnaženosti i tadašnjem položaju žena. Seksualno oslobađanje žene iz unutrašnjosti Crne Gore nakon što dolazi u nudistički kamp da radi, brojne scene golotinje, seks utroje... Sve se to moglo videti u kultnom ostvarenju, a Mira Furlan imala je da kaže nešto povodom toga.

- Naši domaći režiseri nisu znali što da rade sa glumicama osim da ih skidaju. Tako da to nije bila neka naročita novina. Nisam sigurna da li je iko i primetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog, prostačkog, eksploatatorskog seksualizovanja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog outsajdera u društvu - istakla je glumica.

Mira Furlan

Mira Furlan u filmu "Lepota poroka" / Printskrin: YouTube/RTS Prikazuje

Mira Furlan, nakon bogatog životnog i poslovnog iskustva u inostranstvu, osvrnula se i na to koliko su je roditelji liberalno vaspitali, budući da je i u ranoj mladosti sebe smatrala jednakom muškarcima i nije se obazirala na uvrede i seksizam. Ali u bivšoj Jugoslaviji seksualno uznemiravanje je, kaže, bilo svakodnevica.

- Seksualno uznemiravanje je bio zrak koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje zraka, npr.), inače se nije dalo opstati. Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Što je neverovatno: bilo je nekako važnije da opresoru ne bude neugodno nego da mu se, recimo, udari šamar. U tom smislu smo svi, i žene i muškarci, zapravo podupirali seksistički sistem ugnjetavanja žena. ALI: ja nisam imala nikakve sumnje da ću JA pobediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svetu da sam isto toliko vredna kao i bilo koji muškarac. Ta mi je vera ušla u glavu s majčinim mlekom. I na tome sam beskrajno zahvalna - rekla je Mira Furlan.

Ona je svojevremeno u intervjuu za Dnevni avaz poredeći holivudsku i balkansku scenu konstatovala da mnogo toga zavisi od "moćnih muškaraca".

- Kao što ste mogli da pratite, sada su se ovde, u Holivudu, razotkrile mnoge stvari, koje su identične s balkanskom scenom. Mislim, naravno, na pokret MeToo. U jednoj i u drugoj sredini jaki manipulišu slabijima, ucenjujući ih i kupujući ih. Žene su i ovde i tamo navikle da se ne obaziru na bezobrazluk i prostakluk moćnih muškaraca, od kojih zavise njihove karijere. Eto zgodne spone između dva tako različita sveta!

Daniel Ruso, Mira Furlan

Printskrin: Youtube / aadrienns

Na pitanje o omiljenim ulogama tom prilikom odgovorila je ovako:

- Nemam omiljene uloge. Imam omiljene ljude. Dobre trenutke. Neku scenicu sa snimanja, koja mi je tada nešto značila i koja me je nečemu naučila kad mi je to trebalo. Imam mnoga loša sećanja. Male izdaje. Ljude koji su se pokazali drugačijima nego što se činilo, reditelje koji režiju shvataju kao igru moći. Producente koji ne štite glumce od sadističkih poriva reditelja. Ali, ima i divnih, dobrih uspomena. Baš kao i život, glumački posao je haotičan, prepun lepote i gadosti, uspona i padova, dobrih i loših ljudi. Sve to ide u rok službe, kao što kažu.

Svojevremeno je Mira Furlan uoči premijere filma "U raljama života" stigla u Beograd i dala intervju u kome je govorila upravo o položaju glumica i o svom razočaranju. Na opasku novinarke o svojoj tituli zavodnice, odgovorila je ovako:

- Znate, uvek se pitam šta ću uraditi kad počnu da mi postavljaju takva pitanja. Kao, ja, pa neka "fam fatal", da li sam to zaista ja ili samo igram... Gluposti, rečju. Ipak, uspevaju da me zbune jer nemam taktiku, nemam rutinu u takvim razgovorima, nemam odnos prema tome.

Mira Furlan

Foto: Profimedia/Film Stills

- Neprilika je, izgleda, i u tome što se više gleda koje vi delove odeće imate na sebi, odnosno koje nemate – primećuje Yugopapir.

- Pa da, a tu je i odsustvo bilo kakvog razumevanja, poštovanja prema poslu kojim se bavim. Uopšte, odsustvo bilo kakvog dostojanstva koje prati ovaj naš posao, to postaje već malo previše za mene – rekla je Mira, dodajući da se oseća ugroženo "svim tim ljudima i razgovorima i tom popularnom jugoslovenskom kulturom čiji je deo postala ne želeći to".

Zaista, kakav je sada vaš odnos prema svlačenju?

- Nikakav! Nemam ga! Šta to znači? Nešto bi čovek igrao, nešto ne bi igrao. To je sve. Ali, sada sam počela da razmišljam o tome. Ljudi naprave taj odnos. Sada sam počela to da mrzim i u svemu postala baš ono što nikad nisam htela, bedan građanin. Imala sam sasvim otvoren odnos prema tome, ali sada više nemam jer ga drugi nemaju - izjavila je tada Mira Furlan.

Video: Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    22. januar 2021 | 17:51

    Sve ja to podrzavam i sve pefofile na dozivotne ali se nesme zaboraviti audi smrti u Nisu i ubistvo deteta i oca troje dece na pesackoj stazi.

  • Natali

    22. januar 2021 | 17:21

    Zao mi je zbog smrti divne osobe i glumice,volela sam njene filmove.

  • Mišo

    22. januar 2021 | 18:35

    Divna žena dobra glumica šteta što rano ode za nezaborav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA