Jasna Đuričić za Gardijan o filmu "Quo vadis Aida": Nikad neću zaboraviti tišinu na setu

Glumica je za londonski list opisala svoje iskustvo snimanja ovog filma

  • 19
Quo Vadis Aida, Jasna Đuričić Jasna Đuričić / Foto: Deblokada Promo

Povodom filma "Quo vadis, Aida", novosadska glumica Jasna Đuričić, koja u ovom ostvarenju igra glavnu ulogu, dala je intervju za londonski "Gardijan", u kome je Srebrenicu nazvala "najvećom ranom Balkana" i opisala podeljenost koja povodom ovog događaja postoji u društvu.

Kako "Gardijan" navodi, jula 1995. Jasna Đuričić, imala je 29 godina, malu bebu i brojne predstave u matičnom Srpskom narodnom pozorištu.

Živela je nešto više od 150 kilometara udaljena od Srebrenice, ali za događanja u BiH nije znala.

Nismo znali ništa o onome šta se dešavalo u Srebenici. Tek pet godina kasnije počele su da isplivavaju priče o masovnim grobnicama. Međutim, živeli smo u zemlji koja je bila izolovana. Sve, pa i medije kontrolisala je država. Nisi mogao da čuješ niti vidiš bilo šta osim onoga što je država mislila da treba – priča Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu u filmu “Quo vadis, Aida?” sarajevske rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić.

Jasmila Žbanić Jasmila Žbanić / Foto: Tanjug/AP

Film govori o događajima iz tri julska dana 1995. godine u Srebrenici, u čijem je središtu Aida Selmanagić, nekadašnja profesorka engleskog jezika koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage Ujedinjenih Nacija. U trenutku kada vojska pod komandom generala Ratka Mladića (igra ga Boris Isaković) zauzme grad, hiljade stanovnika, među kojima je i Aidina porodica, pokušavaju da se smeste unutar kampa UN-a. Aida istovremeno pokušava da spase muža i dvojicu sinova…

U filmu “Quo Vadis, Aida?”, koji se dešava uoči masakra, lik Jasne Đuričić delimično je baziran na iskustvima Hasana Nuhanovića, piše “Gardijan”. Nuhanović je radio kao prevodilac UN-a zadužen za holandske mirovne snage, a svoja mučna iskustva iz Srebrenice opisao je u knjizi “Zbijeg”.

Đuričić je svoj lik, Aidu, opisala kao ženu koja pokušava da ostane sabrana, odagna strah i obezbedi sigurnost sopstvene porodice.

Quo Vadis, Aida? Boris Isaković igra Ratka Mladića u "Quo Vadis, Aida?“ / Foto: Tanjug/AP

– Bilo je veoma teško. Aida kipti od emocija, ali nema vremena da se zaustavi, razmisli, ili da zaplače. Stalno sam morala da se uzdržavam da ne pustim suze. Stalno je bila prisutna unutrašnja tenzija. Ali i fizički problemi. Ne znam zašto, ali previdela sam da ću trčati mnogo… – priča Jasna.

"Najizazovnija scena u filmu bila joj je ona, naizgled, najmirnija. Pred kraj filma, Aida ulazi u hangar, godinama nakon masakra, prepun posmrtnih ostataka i odeće na podu. Za tu scenu, kako objašnjava glumica, nisu imali probe", piše "Gardijan".

Nisam znala gde su tela koje sam tražila. Pomešali su se stvarnost i fikcija: ja u panici kao glumica koja ne može da uradi svoj posao i panika ličnosti koju igram, Aide dok traga za posmrtnim ostacima svojih voljenih. Teško joj je da prepozna bilo šta ili da se seti bilo čega, poput određenog komada odeće posle toliko godina. Da li je bila crvene boje? Ili zelene? I tu scenu smo snimili iz prve. Nikada neću zaboraviti tišinu na setu. Potpunu tišinu – seća se glumica za ovaj list.

Quo Vadis Aida, Jasna Đuričić Foto: Deblokada Promo.

I dok je rediteljka filma, koji je premijerno prikazan prošle jeseni na Venecijanskom festivalu, Jasmila Žbanić istakla da je Jasna Đuričić hrabra što je prihvatila ulogu, glumica kaže da to “nije hrabrost”:

– To je normalno. Ja sam glumica, to je moj posao.

Na pitanje da li uloga u ovom filmu može da ugrozi njenu karijeru, ovako je odgovorila:

– Možda. Ko zna? Sve je moguće, naročito sada. Srebrenica je pipava, osetljiva tema. Kada se pomene, svi se uznemire. Ali, ne može se zaobići ono što se desilo tamo. Srebrenica je najveća rana na Balkanu.

Đuričićeva se nada da će film pomoći u zaceljivanju rana, jer je to razlog što su ga i snimili, i dodaje:

– Važno je da ga vide mladi ljudi jer ili ne znaju šta se dogodilo, ili znaju samo ono što su im drugi rekli. Problem je na čijoj si strani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpske rane

    1. februar 2021 | 20:51

    "Mene sve rane moga roda bole i moja dusa s njim pati i grca." (A.S.) JASENOVAC, JADOVNO, GRADINA, GRADISKA....i sva druga brojna stratista i jame u kojima leze kosti srpskih mucenika.

  • Kako za koga

    1. februar 2021 | 20:45

    Najveca rana na Balkanu za mene je bio i ostao Jasenovac. Kad kazem najveca, mislim i na broj ubijenih i na nacin na koji su ubistva izvrsavana. Onima koji to jos nisu ucinili, preporucujem da procitaju knjigu, koju je o Jasenovcu napisao Gideon Grajf, svetski priznati ekspert za holokaust.

  • Невена

    2. februar 2021 | 08:44

    Како онда зна која , чија и каква је рана рана ако је била толико од тога "те ране" удаљена ? Чула из Гардијана?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA