≫ 

Predrag Antonijević o "Dari iz Jasenovca": Ovaj film je već ispunio svoju misiju

Film se od juče prikazuje u SAD-u, a do kraja iduće nedelje gledaće se u 20 gradova

  • 4
Predrag Gaga Antonijević Predrag Gaga Antonijević / Foto: ATA Images

FilmDara iz Jasenovca“, srpski kandidat za Oskara, od juče se prikazuje u bioskopima u SAD. Reditelj ovog ostvarenja Predrag Gaga Antonijević, koga publika dobro zna po filmu „Spasitelj“ i brojnim serijama, za RTS je govorio o tome šta očekuje od američke distribucije filma, ali i zbog čega je važno da film o Holokaustu i Jasenovcu dospe do što više ljudi.

Do kraja iduće nedelje film "Dara iz Jasenovca" prikazivaće se u 20 gradova. Već je na repertoaru dva bisokopa u Čikagu, mogu ga videti stanovnici Majamija.

Film Dara iz Jasenovca "Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

- Nažalost, Njujork je zatvoren, Vašington, Los Anđeles je zatvoren za filmove, bisokopi ne rade. Međutim, ovo je jedna izuzetna situacija. Ne pamtim kad je neki naš film imao tako veliku distribuciju u SAD, i ne samo u SAD nego će film biti prodat i prikazan svuda u svetu. Možemo sa sigurnošću da kažemo da film već ima izuzetno dostignuće - ocenio je Antonijević.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju upoznavanje publike sa temom Jasenovca, film je već ispunio svoju misiju.

"Dara iz Jasenovca" je srpski kandidat za Oskara. Članovi Američke filmske akademije glasaju i uža lista za nominaciju inostranog kandidata znaće se početkom sledeće nedelje.

- Ima jako puno filmova – 96 naslova, zato su i podigli broj za šort listu na 15. Ranije je bilo 40-50-60 filmova, sad je 96. Drugi je i način glasanja. Morali su da podele članove selekcionog komiteta po grupama za određene filmove jer ne mogu svi da vide sve - objasnio je reditelj.

Tema Jasenovca, zahvaljujući ovom ostvarenju, dospela je u turske i druge svetske medije. Oštru kritiku objavio je američki magazin Varajeti. Sajt IMDb ukinuo je, a onda i ponovo omogućio ocenjivanje ostvarenja.

Film Dara iz Jasenovca "Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

Odgovornost pred žrtvama logora

Za autore, snimanje filma sa temom logora u Jasenovcu značilo je veliku dozu odgovornosti.

- Znali smo da je to ogroman izazov. Postojao je veliki rizik sa tim filmom, ali to je jedan krst koji čovek mora da ponese i ogroman rizik profesionalni da preuzme. Bio sam spreman, bavim se ovim poslom jako dugo, imam i američko rediteljsko iskustvo, zanat mislim da znam i duša mi je bila na pravom mestu, tako da sam rekao: 'Hajde da krenemo, makar i da poginemo’ - kaže Antonijević, dodajući da veruje da se nisu obrukali pred jasenovačkim žrtvama.

Dara iz Jasenovca "Dara iz Jasenovca" / Printskrin: YouTube/101 Studios

Priča o logoru ispričana je kroz vizuru 12-godišnjeg deteta.

- Rešili smo da pristup bude kroz oči te devojčice zato što na taj način možeš da pokazuješ realne scene smrti i klanja koje se dešavaju, ali u isto vreme imaš uvek gde da pobegneš i da počneš da gledaš u njenim očima tu scenu, a da ne gledaš tu krv koja lije ispred tebe sve vreme - objasnio je Antonijević.

Po završetku bioskopske distribucije, film "Dara iz Jasenovca" biće prikazivan i na univerzitetima po Americi.

- Profesor Majkl Berenbaum koji je izvršni producent i konsultant na filmu je već napravio plan. Biće po univerzitetima u svetu, Jasenovac će biti i tema razgovora i film. Njegova misija ne završava se Zlatnim globusima i Oskarima, ona zapravo tek počinje, o ovom filmu ćemo slušati najmanje narednih nekoliko godina - navodi cenjeni reditelj.

Ostvarenje "Dara iz Jasenovca" već je učestvovalo na petnaestak manjih festivala, a kako najavljuje Antonijević, „sigurno će ići na par hiljada raznih manjih festivala širom sveta”.

- Ljudi koji se bave istraživanjem Holokausta, grupa naučnika, uključujući profesora Majkla Berenbauma, njima je jako stalo da ovaj film bude prikazan na što više i fakulteta i festivala - kaže reditelj.

Beogradska premijera filma "Dara iz Jasenovca" zakazana je za 22. april, a po završetku prikazivanja u bioskopima, film i istoimenu seriju gledaoci će moći da vide na Prvom programu RTS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    8. februar 2021 | 08:21

    Tako je,ne treba stajati, treba svaki dan namjerno pricati o filmu, treba svake godine namjerno snimiti jedan film na ovu temu, jer tako treba.

  • Bobica

    8. februar 2021 | 15:01

    Bravo, g-dine Antonijeviću!! Velika je ovo borba i želim Vam da istrajete, u ime svih nas i u ime zverski ubijenih žrtava koje nisu smele biti ožaljene;svako bar sme da oplače žrtve, njihovi najbliži ni to nisu mogli-ili ih više nije bilo, pobijeni, ili im je zabranjeno u ime suživota sa koljačima. Predlažem, ako su Crnci klečali za jednog ubijenog čoveka, ceo naš narod mi trebao i morao kleknuti 22.aprila,na Dan žrtava, da im odamo počast. I svaki naš tim odsad, bilo gde,svaki sportista, pa nek' se svet pita zašto klečimo i za kime.

  • Beli

    8. februar 2021 | 22:40

    Neka vidi svet VELIK COVEK ANTONIJEVIC

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA