"Dara iz Jasenovca" u gledaocima ne izaziva ogorčenje i mržnju

- Neretko, film se prati u suzama i izaziva jako intenzivne emocionalne reakcije - naveo je glumac

  • 3
Bojan Žirović Bojan Žirović Printskrin: RTS

Film "Dara iz Jasenovca"imaće svetsku televizijsku premijeru, bez mogućnosti odloženog gledanja, u subotu 20. februara u 20 časova na Prvom programu RTS-a. Ulogu Jaše Jevrejina u najiščekivanijem srpskom filmu ove godine, reditelja Predraga Antonijevića, po scenariju Nataše Drakulić, snimljenog uz podršku Filmskog centra Srbije, tumači Bojan Žirović.

Istorijska drama, nastala na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša i prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu, osvrće se na period 1942. godine kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, u Bosni i Hercegovini, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

U filmu Dara iz Jasenovca igra odlična glumačka ekipa, a među njima je i Bojan Žirović, koji napominje da mu je iskustvo u snimanju ovog filma bilo intenzivno i teško već od prvog susreta sa scenarijem.

- Scenario sam po sebi ima velike izazove sa kojima se autorska ekipa hrabro uhvatila u koštac. Teško je bilo analizirati taj ceo kontekst, naročito razumeti tu mržnju, tu politiku koja je na takav način rešavala unutrašnje probleme i probleme nekog ko je drugačiji - napominje glumac.

Radnja filma se odvija u dva toka, jedan prati Darine doživljaje u ženskom delu logora, a drugi njenog oca. Taj Jevrejin kojem je cela porodica stradala, a čiji lik tumači Bojan, pojavljuje se kao neka vrsta podrške i pomoći Darinom ocu.

- U trenutku kada dođe do realizacije, onda se uloga doživljava kao svaka druga i glumac se onda fokusira na zanatska sredstva i na to kako će to da izvede - objašnjava Žirović, koji očekuje i nada se da će film, osim što će ovu temu približiti opštoj populaciji, naročito dati vetar u leđa naučnim institucijama koje se bave ustaškim logorima, da konačno obave sva potrebna istraživanja, s obzirom na to da je kod nas tek 1992. godine osnovan Institut koji se bavi žrtvama Jasenovca.

Dara iz Jasenovca "Dara iz Jasenovca" / Printskrin: YouTube/101 Studios

Istorijska drama o stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu, od 5. februara sa uspehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike, a Žirović napominje da će zahvaljujući Majklu Berenbaumu, stručnom konsultantu, film biti prikazan na više američkih univerziteta, što je svakako jako važno i za temu, ali i za sam film.

- Neretko, film se prati u suzama i izaziva jako intenzivne emocionalne reakcije, ali autori su se sačuvali od toga da gledanje ovog filma u ljudima ne proizvede neko ogorčenje i mržnju. To je moglo da se dogodi, a ne bi bilo dobro i mislim da se u tome uspelo. Jer na taj način bi se uhvatili u kolo upravo sa tim duhom koji je i proizveo svo to nasilje i stradanje, što bi svakako bilo pogrešno - naglašava protagonista filma Dara iz Jasenovca.

Ipak, dodaje, na kraju, kada se smire te emocije, gotovo da se javlja osećaj ponosa što smo iz tog rata, uprkos strašnim žrtvama, izašli kao pobednici i što je ideologija ustaštva i nacizma poražena.

Činjenicu da film Dara iz Jasenovca nije prošao kandidaturu za Oskara i Zlatni globus, glumac komentariše time što su u igri bili različiti interesi koji se prepliću. Veruje da postoji puno dobronamernih ljudi, koji su gledali taj film i odlučivali, ali da sigurno ima i uticaja sa strane i lobiranja. Veliki uspeh je i to što film ima američku distribuciju, smatra Bojan Žirović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    19. februar 2021 | 18:01

    U MENI SE RADJA GADOST PREMA FASISTICKIM SVINJAMA I BES NA STALJINA !!!!

  • nikolas

    19. februar 2021 | 18:07

    A JA TADA POCNEM PARANOICNO DA MRZIM STALJINA STO NIJE POSLUSAO MAO CETUNGA!!!

  • Iskreno

    19. februar 2021 | 16:02

    Nemam više suza. Presušilo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA