• 30

Patrijarh Porfirije o "Dari": Važno je da srpska kinematografija filmskim šapatom govori o toj temi

Patrijarh je prokomentarisao ostvarenje reditelja Predraga Gage Antonijevića

  • 30

Film "Dara iz Jasenovca" izazavo je veliku pažnju, a ostvarenje reditelja Predraga Gage Antonijevića prokomentarisao je i Patrijarh Porifirije.

- Naravno, kada je reč o Jasenovcu, u principu, ali i o filmu koji se pojavio, "Dara iz Jasenovca", ne ulazeći u artističke argumente i kriterijume, mislim da je važno i velika stvar da je po prvi put srpska kinematografija progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilop prekriveno maglom zaborava, ili se tendenciozno decenijama skrivalo.

- Iznad svake polike i hladne faktografije, ja sam bar tako osećao. Imao sam, mogu da kažem suznu molitvu osećanja, molitve i pogled u nebo pred svakako najvećim srpskim sratištem, a ima i drugih. Iako ništa drugo, veoma je važno da nekako izađe iz zaborava u isto vreme, da ne bude povod za zlopamćenje, nego da svako zaviri u svoje srce i koliko god je moguće zavapi ka Gospodu, da nigde i ni na kom mestu ništa slično se ne dogodi - rekao je Patrijarh Porfirije na konferenciji za medije i nastavio:

Dara iz Jasenovca, Biljana Čekić

"Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

- Za nas je, dakle, Jasenovac prostor u kojem se mi bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, nego prostoru kojem kao crkva pokušavamo skromno, ali dostojanstveno da organizujemo mesto molitve, i ono to već jeste, tamo postoji, vladika Jovan ga je organizovao, i hvala Bogu, tamo su se sabrale divne, čestite monahinje koji svaki dan, i ujutru, i u podne, i uveče, neprestrano upućuju molitve Bogu za dobro u čitavom svetu i za dobro za sve ljude.

- Ali mislim da je važno, ponavljam, bez ikakve umetničke ocene filma, koji vidim da je, nisam ovih dana imao priliku mnogo da čitam novine, ali negde sam čuo, izazvao mnoštvo napada i odbrane, da ipak, važno je, da po prvi put, evo, naša srpska kinematografija, kako rekoh, filmskim šapatom govori o toj temi  - zaključio je Patrijarh Porfirije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toza NS

    Važan je valjda I kvalitet. Moja ocena filma kao filma je tanka trojka, uračunao sam ocenu i po na patriotizam i pravoslavlje.

  • mirjana

    Porfirije!Posle ovoga filma probudio se srpski narod.Nece vise biti ni filmskog saputanja ,ko god bude pokusao srbima bol da nanese..

  • Hrvati su ubili 80 miliona Nemaca koji se nikada nisu rodili

    Max Nazalost previse je vremena proteklo od tada, ali nije zgoreg ni da ih podsetimo, jer smo i mi i oni zrtve Hrvatskog genocida. Vrlo je moguce da su i sami Nemci zeleli da potisnu secanje na tu traumu genocida koji su nad njima izvrsili Hrvatski vojnici, koji su doduse bili kamuflirani pod zastavama Austrije, ali je karakter tog rata bio verski, genocidan i pljackaski, dakle bez bitaka za osvajanje vec za istrebljenje. U tom ratu su najkorisnije bile hrvatske lake konjicke cete. Iako je dosta vremena proslo, vrlo je moguce da je u Nemackom kolektivno nesvesnom secanju ostao oziljak nanesen od strane Hrvatskih vojnika, i da se na taj nacin moze shvatiti sta je Nemce navelo da pocine one strahote u 20 veku drugim narodima, kao i neobjasnjiva mrznja Nemaca prema Slovenima

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima