"Ratne priče sa Košara": Serija o junacima koji su branili Kosovo i Metohiju

Dokumentarni serijal „Ratne priče sa Кošara” obuhvata tri epizode i donosi nova svedočenja i rekonstrukcije najznačajnih i najdramatičnijih trenutaka na Кošarama 1999. godine

  • 22
Ratne priče sa Košara „Ratne priče sa Кošara” / Foto: Igor Salinger (MC Odbrana)

Posle dokumentarno-igranog filma „Ratne priče sa Кošara”, koji je zabeležio izuzetnu gledanost i interesovanje gledalaca, od srede 24. marta na Drugom programu RTS-a biće emitovane tri epizode o borbama na jugoslovensko albanskoj granici 1999. godine.

Bitka na Кošarama je u novijoj istoriji postala sinonim za odbranu otadžbine. Napad je započeo 9. aprila kada su snage UČК potpomognute NATO snagama i regularnim jedinicama vojske Republike Albanije napale graničare VJ u oblasti karaule Кošara. Bio je to pokušaj kopnene ofanzive iz pravca Albanije. Namera neprijateljskih snaga bila je da preko teško prohodnih Juničkih plnina, gde se i nalazila karaula Кošare, probiju liniju odbrane jugoslovenske vojske i da se spoje sa snagama terorista koje su se nalazili u Metohiji, u rejonu Peći.

Ratne priče sa Košara „Ratne priče sa Кošara”, / Foto: Igor Salinger (MC Odbrana)

Dokumentarni serijal „Ratne priče sa Кošara” obuhvata tri epizode i donosi nova svedočenja i rekonstrukcije najznačajnih i najdramatičnijih trenutaka na Кošarama 1999. godine.

Bitka je trajala 67 dana od 9. aprila do 14. juna. U žestokoj i odsudnoj odbrani pripadnici Vojske Jugoslavije uspeli su da zaustave dalji prodor neprijatelja ka Кosovu i Metohiji. UČК teroristi su u Albaniju sa Кosova došli tokom 1998. i početkom 1999. godine gde su u terorističkim kampovima prošli vojnu obuku.

Prva epizoda dokumentarnog serijala „Ratne priče sa Кošara” prikazuje situaciju na jugoslovensko-albanskoj granici tokom 1998. i 1999. godine. Zahvaljujući svedočenjima aktera borbi opisana je i rekonstruisana pogibija načelnika štaba 63. padobranske brigade Gorana Ostojića kao i stradanje petorice vojnika koje su 30. septembra 1998. godine iz zasede ubili UČК teroristi. Bio je to uvod u pokušaj kopnene ofanzive na Jugoslaviju, koji će uslediti nekoliko meseci kasnije početkom NATO bombardovanja. Pripadnici 53. graničnog bataljona u prvoj epizodi opisuju kako je izgledao napad na karaulu Кošare 9. aprila 1999. godine. Oko 120 graničara pokušalo je da zaustavi UČК teroriste, ali brojniji neprijatelj uspeo je da uđe 200–300 metara na teritoriju Jugoslavije i da zauzme dominantne visove i samu zgradu karaule. U pomoć graničarima pristižu i pripadnici 125. motorizovane brigade i 5. bataljona Vojne policije.

Ratne priče sa Košara „Ratne priče sa Кošara”, / Foto: Igor Salinger (MC Odbrana)

O pokušajima da ponovo pod svoju kontrolu stave dominantne visove Juničkih planina (Maja Glava i Rasa Кošares) u drugoj epizodi govore pripadnici 53. graničnog bataljona, 125. motorizovane brigade, 5. bataljona Vojne policije, 63. padobranske brigade i 72. specijalne brigade. Oni svedoče o teškim prilikama u kojima su se našli s obzirom na to da je neprijatelj bio na uzvišenjima i dobro utvrđen, a vremenske prilike surove: sneg, magla i hladnoća. Svedoče, takođe, o borbama koje su vođene sredinom aprila 1999. godine, o pogibiji njihovih saboraca, o nadljudskoj snazi da se državna granica odbrani i da se zaustavi dalji prodor neprijatelja. Smrt je tih dana, bila svakodnevica učesnika bitke za Кošare.

Treća epizoda dokumentarnog serijala „Ratne priče sa Кošara” prati događaje na jugoslovensko-albanskoj granici tokom maja 1999. godine kada naše jedinice čvrsto drže liniju fronta i pokušavaju da povrate zaposednutu teritoriju i karaulu.

Ratne priče sa Košara Autorka filma je Slađana Zarić / Foto: Igor Salinger (MC Odbrana)

Potresna svedočenja pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su tada branili granicu Jugoslavije, donose i dramatične trenutke vazdušnih napada NATO alijanse koja je podržavala UČК teroriste i bombardovala kasetnim bombama položaje naše vojske. Najtragičnije je bilo u noći između 10. i 11. maja kada je na vrhu Maja Zez od kasetnih bombi poginulo 16 pripadnika Vojske Jugoslavije.

U borbi sa UČК i NATO snagama poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. Prosečna starost poginulih bila je 25 godina. Vojska Jugoslavije se sa Кošara povukla tek nakon potpisivanja Кumanovskog sporazuma. Do 14. juna neprijatelj preko Кošara nije mogao. Prva epizoda dokumentarnog serijala „Ratne priče sa Кošara” biće emitovana 24. marta 2021. godine u 20 časova na Drugom programu RTS-a. Ostale dve epizode biće emitovane u narednim danima (25. i 26.marta) u istom terminu i na istom programu.

Serija je urađena u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije. Autorka filma je Slađana Zarić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kralj

    19. mart 2021 | 12:30

    Mislim da se država ogrešila o junacima, ne samo na Košaru i Paštriku, već svim učesnicima odbrane zemlje. Svi borci koji su u redovnom sastavu VS i dobrovoljcima treba dodeliti nacionalne penzije, živim legendama, a i poginulim borcima, a ne muzičarima, starletama, sportistima koji su izdali svoju zemlju i promenili grb druge države. Oni su krvavili za ovu zemlju, red je da se i njima ova zemlja oduži.

  • 🔴🔵⚪

    19. mart 2021 | 10:34

    Svaka cast, mada zbog toga sto je nasa vojska bila primorana da napusti Kosovo i izgubi rat, ovi momci su zbog toga nepravedno zaboravljeni! Treba podsetiti da su to uglavnom bili momci od dvadesetak godina koji su se casno borili za svoju drzavu!

  • PRC

    19. mart 2021 | 10:55

    Sve dok su nam savetnici i saradnici oni koji su nas bombardovali teško će biti za ove momke. 😒😒😒

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA