≫ 

Miki Manojlović: "Filmove sa bližom, daljom ili najdaljom prošlosti je neophodno snimati"

- Ipak, takve projekte bi trebalo da rade samo oni najbolji, koji imaju zaista prave razloge za realizaciju tih tema - rekao je poznati glumac

  • 3
Miki Manojlović Predra Miki Manojlović Printskrin: Youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Projekte sa važnom temom iz istorije Srbije neophodno da rade isključivo najbolji autori, kaže za Tanjug proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović, koji je nedavno završio snimanje novog filma "Trag divljači".

U tom filmu, reditelja Nenada Pavlovića, sina velikog umetnika Živojina Pavlovića, po čijim proznim delima se realizuje pomenuti projekat, Manojlović tumači veoma kompleksan i specifičan karakter, koji ima više problema i mnogo talenata, a sama radnja počinje od maja 1945. godine.

U filmu igraju još Radivoje Raša Bukvić, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Srđan Žika Todorović, Milena Pavlović (ćerka Živojina Pavlovića), Dragan Bjelogrlić, Jovo Maksić, i mnogi drugi.

Snimanje filma je trajalo od 1. marta do 15. aprila, a odvijalo se na autentičnim lokacijama u Knjaževcu, Nišu, Zaječaru i Beogradu.

"Lako je i teško govoriti o nečemu što još uvek ne postoji. Kakav je moj lik ili kakav će on biti, ja to mogu samo da naslutim, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem, jer film je jedan živ proces koji je nepredvidljiv.Ne znam dokle će nas odvesti ovaj izvrsni scenario sa ovako darovitim svetom sa kojim mi je pravo zadovoljstvo da sarađujem", bio je nadahnut Manojlović.

Proslavljeni dramski umetnik je podvukao da scenario prema delima reditelja Pavlovića obećava veoma dubok i složen film, jer govori o više tema u isto vreme, u osvit 1945. godine.

"Film nudi socijalni, politički, društveni i intimni novo, zapravo jednu intimnu porodičnu dramu, čiji je svedok novinar, koga tumači moj kolega Raša Bukvić. Tog junaka ne zanimaju male vesti, već on ima veoma ambiciozne planove", približio je radnju i likove jedan od najboljih glumaca na ovim prostorima.

Manojlović je nagovestio svog junaka kao prvoborca, nekada aktivnog u ratu, koji nastavlja dalje na veoma visokom položaju Državne bezbednosti.

Radnja ostvarenja "Traga divljači" vraća u prošlost, a zanimljvo je da i prethodni film "Bilo jednom u Srbiji" Petra Ristovskog takođe publiku upoznaje sa važnom istorijom koja nije dovoljno obrađena u domaćoj kinematografiji - razvoj grada Leskovca kada su ga zvali "Srpski Mančester".

Predrag Miki Manojlović Predrag Miki Manojlović Foto: Nikola Tomić

Zajedničko za oba filma je da u njemu jednu od vodećih uloga igra upravo Miki Manojlović, gde mu u ovom drugom ostvarenju društvo prave Sloboda Mićalović, Viktor Savić, Zoran Cvijanović, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski.

Možda je danas neophodno da se filmske teme sve više okreću prošlosti, ako tamo leže značajne i zanimljive priče za širi auditorijum, van tokova urbanih savremenih sadržaja.

"Može da bude značajan, a opet i veoma beznačajan film sa istorijskom tematikom, pre sve zavisi od scenarija. Desi se da imate veoma važne teme da obradite, na papiru, a onda sama "egzekucija" bude "tanka dvojka", simbolično i duhovito se izrazio glumac oko teme prošlosti u filmovima.

Kako Manojlović ističe, bilo je ozbiljnih promašaja u realizaciji sličnih projekata projekata.

"Smatram da u prošlosti leži budućnost, odakle je potrebno učiti. Zato filmovi sa bližom, daljom ili najdaljom prošlosti je neophodno snimati. Ipak, takve projekte bi trebalo da rade samo oni najbolji, koji imaju zaista prave razloge za realizaciju tih tema. Važno je da ti autori imaju iskonsku potrebu za tim, a ne samo da imaju potrebu za novcem", jasan je glumac.

Jedan je od retkih sa ovih prostora koji ima veoma zapaženu i zavidnu karijeru u evropskoj kinematografiji, i publika širom sveta ga je pratila u francuskim, italijanskim, bugarskim ili nemačkim ostvarenjima, prisutnim na mnogim festivalima A kategorije.

U srpskoj kinematografiji ili TV serijama pažljivo bira gde će se pojaviti, i u eri masovne produkcije igranog sadržaja za mali ekran trudi se da učestvuje u vrednim projektima.

Spomenuti aktuelni naslovi "Trag divljači" i "Bilo jednom u Srbiji" prvenstveno se snimaju kao filmovi za bioskope, a onda će se pretvoriti i u TV serije.

Akter filmova Emira Kusturice i Gorana Paskaljevića smatra da će taj čitav talas i trend snimanja TV serija samo ođednom prestati, po njemu nema šanse da još dugo potraje.

Manojlovića je publika tokom prvog naleta pandemije pratila u gledanoj krimi seriji "Južni vetar", kao nastavak istoimenog hit filma, a nedavno je završio i snimanje drugog filma iz ove sage "Južni vetar 2: Ubrzanje" Miloša Avramovića, koji je producent i ostvarenja "Trag divljači".

Predrag Miki Manojlović Predrag Miki Manojlović Foto: Nikola Tomić

Takođe, u bioskopima je skoro osvanuo i češki film "Previše lično" (2020) gde igra upravo Manojlović, a nije jedini iz Srbije i regiona koji se tu pojavio, jer su u ovoj melodrami prisutni i - Branislav Bane Trifunović i hrvatski glumac Janko Popović Volarić.

Danas u eri pandemije ipak je teško glumcu da opstane.I filmskom i pozorišnom glumcu je danas jako nezgodno, veoma "maskovito".

Iskreno ne znam kako ćemo izgurati, a nadam se da hoćemo", setno priča Manojlović.

Ipak, posle snimanja "Traga divljači", glumac je najavio da će snimati još neke nove evropske filmove, kao što je bio taj češki film.

Planova u tom pogledu ima, kako kaže, a od domaćih projekata, izvesno je da će snimati barem još jednu sezonu serije "Južni vetar" gde će Manojlović nastaviti ulogu Cara.

Krajem januara umetnik je dobio počasnu nagradu "Istočna zvezda" (Eastern Star) za doprinos evropskom filmu od direkcije 32. Filmskog festivala u Trstu, koji je održan naravno onlajn, a na otvaranju je prikazan legendarni film "Underground" Emira Kusturice, gde je Manojlović ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri.

Osim toga, glumac je ostavio traga i na polju pozorišne režije sa predstavama "Romeo i Julija" gde je igrao i Nebojša Glogovac, "Dok nas smrt ne razdvoji" po tekstu Mire Furlan, "Kos" Dejvida Harovera, sve realizovano u produkciji "Radionice integracije", koju drži upravo Manojlović.

Mnogi dramski i muzički umetnici su zauvek otišli tokom perioda kovida 19, kao što su Mira Furlan, Đorđe Balašević, Mustafa Nadarević, Boris Komnenić, Pero Kvrgić, Ivan Bekjarev, Tihomir Arsić, Zoran Simjanović, koji su izazvali potres u celom regionu.

"Jako mi je tužno sve to. Zaista tužno. Kažu kao ovo je nova realnost. Voleo bih da ta "nova realnost" evo upravo sada prestane, ovog trenutka. I da postane stara realnost", zaključio je Manojlović.

Video: Miloš Biković: Želim da snimam filmove o srpskoj istoriji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA