• 1

"Prva suza ovde, na ovoj sceni, sa njom": Potresan govor Žarka Lauševića na komemoraciji Miri Furlan

- Mira Furlan je bila plave krvi, i na sceni i van scene - rekao je Laušević

  • 1
Žarko Laušević

Žarko Laušević Foto: Milena Đorđević

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana je komemoracija povodom smrti Mire Furlan. O voljenoj glumici su govorili mnoge poznate ličnosti, a jedan od potresnih govora održao je i Žarko Laušević, koji se javio preko video linka.

- Mi smo glumci, nama je sve to lako. I ljubav i mržnja i bol i strah. Suze su lična stvar. Prva suza ovde, na ovoj sceni, sa njom, Mirom Furlan. Bila je to premijera naših "Iluzija", naših pozorišnih iluzija. Suze zajedno ovde sa njom na sceni, suze cele sale, našeg voljenog pozorišta čijim imenom nismo prestali da se dičimo ni posle sopstvenih umiranja pod ovim krovom. Nekoliko godina kasnije smo tamo daleko zajedno pustili suzu zbog novog susreta, ali i naših izmenjenih života - rekao je Laušević i dodao:

- Mira Furlan je bila plave krvi, i na sceni i van scene. I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj se pokazivala. Nije je mogla uniziti nijedna životna situacija. Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid - naveo je glumac.

Mira Furlan rodila se u Zagrebu 7. septembra 1955. godine. Od 1975. godine igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, od kojih su najpoznatiji bili "Lepota poroka" i "Otac na službenom putu".

Takođe. zapamćene su njene uloge u filmovima Kiklop (1982) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" (1984) i "Za sreću je potrebno troje" (1986) Rajka Grlića. Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ.

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji "Babilon 5", kao i po ulozi "Danijel Ruso", u seriji "Izgubljeni". Dobitnica je dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli. Godine 2010. objavila je zbirku eseja pod nazivom "Totalna rasprodaja".

Preminula je od posledica Virusa Zapadnog Nila 20. januara 2021. godine u Los Anđelesu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    Divna ličnost i sjajna glumica,raskošan talenat,mogla je da odigra sve-od prostakuše do plemkinje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima