Koneri je govorio da Kosovo mora da ostane u Srbiji, anegdota sa srpskom glumicom je posebna priča

Na današnji dan rodio se legendarni glumac, a ovo su neke zanimljivosti o njemu

  • 8
Son Koneri Son Koneri Foto: Tanjug/AP

Šon Koneri (1930-2020) bio je jedan od najvećih svetskih glumaca, a svojom pojavom i legendarnim ulogama osvojio je svet. Rodio se na današnji dan, a tim povodom podsetimo se nekih činjenica iz njegovog života.

1. Šon Koneri nije pohađao glumu.

2. Počeo je da puši kada je imao 9 godina.

3.  Godine 1953. ušao je na takmičenje Mr. Universe, završivši treći u kategoriji visokih muškaraca.

4.  Imao je crni pojas u karateu.

5. Šon Koneri je imao dve male tetovaže. Na jednoj piše "Škotska zauvek", na drugoj "Mama i tata". Dobio ih je kada se sa 16 godina prijavio u Kraljevsku mornaricu.

6. Jednom ga je zbog prebrze vožnje zaustavio policajac po imenu narednik Džejms Bond.

7. Konerijev najomiljeniji film iz Bondovog serijala je "Iz Rusije s ljubavlju". Inače, u tom ostvarenju Šon Koneri je glumio sa srpskom glumicom Nađom Regin, a ona se svojevremeno za 007 magazin prisetila jedne anegdote sa slavnim škotskim glumcem.

"Imala sam vozača koji me je pitao da li mogu da dobijem autogram Šona Konerija dok sam snimala, pa sam pokucala na Šonova vrata i zatražila autogram. Rekao je: "Da (dobićeš autogram), ako me poljubiš!" Pa sam mu rekla da ću pozvati vozača da dođe i da ću da ga (Šona Konerija) poljubim", rekla je svojevremeno Nađa Regin (1931-2019).

Inače, Nađa je sa Šonom Konerijem igrala i u filmu "Goldfinger".

Goldfinger , Sean Connery Šon Koneri Nadja Regin Nađa Šon Koneri i Nađa Regin u filmu "Goldfinger" Foto: Profimedia/Eon Productions/AFP

8. On je improvizovao svoju čuvenu repliku "Bond. Džejms Bond" u filmu "Dr No" (1962) nakon što je otkrio da je početna uvodna replika "Ja sam Džejms Bond" ravna i zvučala neprirodno.

9. Nosio je tupe u svojim filmovima o Bondu od Goldfingera (1964.), pošto je počeo da gubi kosu sa 17 godina, a pre toga je koristio razne tehnike da se maksimalno iskoristi kosa koju je još imao za druge uloge.

10. Ijan Fleming, tvorac Džejmsa Bonda, prvobitno nije želeo Šona Konerija za agenta 007, jer je smatrao da je previše "nerafinisan". Glumac koga je Fleming želeo za Bonda je Keri Grant. Fleming se kasnije predomislio i priznao da je Šon Koneri idealan za ulogu.

11. Dva puta je izabran za najseksi muškarca na svetu.

12. Odbio je brojne poznate uloge, kao što je uloga Hanibala Lektora, za koju je smatrao da je previše nasilna. Takođe nije prihvatio glavnu ulogu u filmu "Park iz doba jure", kao i ulogu Gandalfa, budući da nije razumeo knjige "Gospodar prstenova", a i nije želeo da boravi u Novom Zelandu 18 meseci. Odbio je ulogu u filmu "Afera Tomasa Krauna", za šta je naveo da je bila velika greška.

13. On je u martu 2003. izjavio da se neće vratiti u Veliku Britaniju sve dok Škotska ne postane nezavisna država.

14. Šon Koneri je rekao da Kosovo treba da bude deo Srbije.

- Ne shvatam zašto je Kosovo poseban slučaj. Kako to oni mogu biti nezavisni, a mnogi drugi ne mogu. Zašto onda Škotska ne može da se odvoji od Velike Britanije?! Kosovo mora ostati u Srbiji. Sve je ovo licemerno - preneli su srpski mediji glumčevu izjavu sa jedne konferencije za štampu.

15. Šon Koneri je u jednom intervjuu rekao da je tokom snimanja filma "Never Say Never Again" (1983) išao na časove borilačkih veština i pritom naljutio instruktora koji mu je zauzvrat slomio zglob. Koneri je ostao s polomljenim zglobom dugi niz godina misleći da je to samo manji bol ... instruktor je bio Stiven Sigal.

16. Svoju platu iz filma "Robin Hood: Prince of Thieves" (1991) donirao je u dobrotvorne svrhe.

17. Od svih glumaca koji su igrali Džejmsa Bonda, on je jedini koji je, poput Bonda, služio u Kraljevskoj mornarici. Nakon službe u trgovačkoj mornarici, radio je kao goli model za studente umetnosti u Edinburgu.

(Telegraf.rs/IMDB.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    25. avgust 2021 | 15:03

    Izuzetan glumac , muskarac za sva vremena ! Slava mu !

  • Voja

    25. avgust 2021 | 17:16

    Јесте Шкот али је и Србин.

  • Đura

    25. avgust 2021 | 16:03

    18.Bio je navijač glazgov rendžersa i išao na gostovanja sa njima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA