≫ 

Ko je bio Minja Subota: Inženjer elektrotehnike koji je komponovao dečje pesme uz koje smo odrastali

Autor je i voditelj serije "Muzički tobogan" koja je emitovana 18 godina i predstavlja rekordnu emisiju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu

  • 4
komemoracija Đorđa Marjanovića Đorđu Marjanoviću Foto: ATA Images

Legendarni televizijski voditelj Minja Subota, koji je u subotu hitno prevezen u bolnicu, preminuo je u svojoj 82. godini.

Minja je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu "Stanković", a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije, posedovao je diplome "Famous Schools International" i francusku diplomu "Evropske kuće fotografije iz CHALON sur SAONE".

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima: "Beogradsko proleće" (nagrada žirija novinara), "Beogradsko proleće", dečja pesma (nekoliko nagrada žirija), "Festival vojničke pesme", "Melodije Jadrana" - Split, Festival zabavne muzike - Zagreb - Veče šansona, "Pesma leta" (1967, 1968), "Festival kantautora" - Novi Sad, festival "Zlatni Orfej" - Bugarska, "Melodije prijateljstva" - Rusija.

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove naših najistaknutijih pesnika pesme koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih.

Između ostalih, to su pesme: "Deca su ukras sveta", "Išli smo u Afriku", "Rekao sam brezi i topoli", "Telefonijada", "Povrćijada", "Kolo", "Razbole se lisica", "Sviću opet rumena svanuća",  "Drugarska", "Svako dete ima krila"...

Pesma "Deca su ukras sveta", postala je na neki način i himna naše dece.

Komponovao je i ciklus pesama "Još nam samo ale fale" na stihove Ljubivoja Ršumovića, i muziku za pozorišne komade za decu: "Šašavo, lepršavo, zaljubljeno"...

Kao televizijski autor i voditelj, realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene poput "Od glave do pete", "Igre bez granica", "Muzički balon"...

U Republici Srpskoj bio je voditelj "Nedeljnog popodneva" BN televizije i autor i voditelj dečje serije "Mali zmajevci".

"Muzički tobogan" - primer edukativne emisije

Autor je i voditelj serije "Muzički tobogan" koja je emitovana 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu. Zahvaljujući toj seriji, naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu više od 150 kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evrgrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Generacije koje su rasle uz "Tobogan", pamte ga kao srećne trenutke detinjstva, a pamte ga i pominju i danas u svim republikama bivše Jugoslavije kao uspešan "most", koji je povezivao decu na ovim prostorima. U pedagoškim udžbenicima za fakultete i više škole ,"Muzički tobogan" istaknut je kao primer i obrazac zabavno edukativne emisije za decu.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu "Beogradsko proleće" i jedan je od osnivača ovog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.

Bio je 1980. godine direktor festivala "Beogradsko proleće", član programskih saveta Jugokoncerta i Zmajevih dečjih igara. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvornih programa.

U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu "Viteza od Čarapanije" za nesebično zalaganje u radu sa decom toga grada.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je više od 300 televizijskih emisija za decu koje su emitovane na nacionalnoj mreži Jugoslavije i Srbije.

Nagrade i priznanja

Veliki Minja Subota dobio je 2013. godine, Odlukom Vlade RS, Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

Tu je i nagrada za životno delo "Mali princ" za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti, Povelja Međunarodnog centra književnosti za decu, Zmajevih dečjih igara, za izuzetan stvaralački doprinos muzici za decu: bezgraničnu odanost duhu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama.(4. juna 2008.).

Dobio je i godišnju nagradu i plaketu Televizije Novi Sad za seriju "Muzički tobogan" (1989), zahvalnicu UNICEF-a za izuzetan doprinos u korist dece sveta.

Nagrađen je i Estradnim nagradama Jugoslavije i Srbije, Zlatnom značkom KPZ Srbije, Plaketom grada Beograda, Poveljom i plaketom JNA, "Zlatnim beočugom" KPZ Beograda...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    17. septembar 2021 | 09:32

    Diplomirao ETF, odslužio vojsku, ceo život naporno radio na sebi i naravno da je rezultat takav da će biti upamćen večno. Treba ulicu da dobije. A ovo danas sa ne znanjem, površnošću, ovo je tragedija koju se nadam da ćemo nekako zaboraviti i pored digitalnog doba koje sve pamti.

  • Acs

    17. septembar 2021 | 10:02

    Hvala za srećno detinjstvo.

  • mir

    17. septembar 2021 | 09:56

    DIvan covek, umetnik, profesionalac, divnog srca. Poseban, najbolji. Deca su ga obozavala. Trebalo bi da dobije ulicu u Novom Sadu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA