≫ 

Slavko Štimac dobio nagradu "Pavle Vuisić", posle emotivnog govora je u znak zahvalnosti pogledao u nebo

Otvoreni su 57. Filmski susreti u Nišu

  • 1

Na niškoj tvrđavi otvoreni su 57. Filmski susreti. Program na ovoj filmskoj manifestaciji u Nišu vodili su glumački par Nina Nešković i Hadži Nenad Maričić. Sve otpočelo pevanjem himne Republike Srbije, koje su izvele Sofija Milenković i Anđela Stanković.

Nina Nešković i Hadži Nenad Maričić predstavili su članove žirija, u kojem je i glumac Petar Božović. Najavljeni su filmovi koji će biti prikazani, a onda je usledila i dodela prvog priznanja.

Kao što je ranije najavljeno, glumac Slavko Štimac dobio je nagradu Udruženja filmskih glumaca Srbije "Pavle Vuisić", koja se dodeljuje za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

U emotivnom govoru, Slavko se zahvalio svima i govorio kakva veličina je bio Pavle Vuisić

Dobro veče, drage Nišlije. Evo, došao je i taj čas. Ove godine, prvo bi se zahvalio kolegama koji su mi ukazale poverenje i dodelili mi ovu nagradu koja sa sobom nosi veliku odgovornost, bar po mom mišljenju. Nosi ime jednog fascinantnog kolege našeg kojeg sam imao čast poznavati, snimati i raditi s njim. Snimali smo zajedno 5 ili 6 filmova, ne znam tačno, i verovatno ništa novo ne bih mogao da kažem o Pavlu Vuisiću, ali dok sam razmišljao, ipak treba nešto reći. Razmišljao sam o tome šta je ono kod mene najviše fasciniralo kod čika Paje? To je lakoća kojom je on igrao uloge, ta ležernost koja je stvarno retka i taj, ja bih rekao, urođeni osećaj za meru... Ne znam kako bih drugačije nazvao ako ne harizmom i talentom. Veličanstveni čija Paja. Hvala - rekao je Slavko Štimac i u znak zahvalnosti pogledao u nebo.

Štimcu je plaketu sa likom Pavla Vuisića, koji je rad Milorada Tepavca (koji je bio prijatelj Paje Vuisića), uručio predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, glumac Rastko Janković.

- Slavko, ja ti čestitam na nagradi "Pavle Vuisić" - rekao je Rastko Janković i uručio Štimcu priznanje.

57. Filmski susreti otpočeli su projekcijom filma "Leto kada sama naučila da letim" reditelja Radivoja Raše Andrića. Prilikom otvaranja upriličen je i vatromet.

Inače. na Letnjoj pozornici u Nišu od 20. do 26. avgusta, publika će da pogleda svetske premijere ostvarenja "Komedija na tri sprata" i "Vučje bobice" i niške premijere filmova "Heroji radničke klase", "Strahinja Banović", "Bilo jednom u Srbiji",,"Nebesa", "Mrak", "Gejm", "Usekovanje" i "Heroji", ali i mnoge druge filmove.

Žiri, koji će odlučiti o nagradama među kojima su najvažnije Gran-pri "Naisa", "Car Konstantin" i "Carica Tedora", čine predsednica Brankica Zorić-Vasović i članovi Petar Božović i Dušan Premović.

Umetnička direktorka festivala je Ljiljana Blagojević, a novi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković je novi član Saveta festivala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    21. avgust 2022 | 10:40

    Slavko štimac, legendarni glumac, po meni najbolji glumac u Srbiji, najbolji glumac kao dete, neprevazidjen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA