Zvezda serije "Gospodar prstenova" o rasizmu u žanru fantastike: "Imaju problema da crnac može da bude hobit"

"Oni nemaju problema da veruju u zmaja, ali imaju problema da veruju da bi crnac mogao biti član suda", rekao je glumac Leni Henri

  • 1
Leni Henri Foto: Tanjug/Scott Garfitt/Invision/AP

Leni Henri je govorio o rasizmu u žanru fantastike, a upravo njega ćemo gledati u seriji "Lord of the Rings: Rings of Power", koja će se emitovati na striming servisu Amazon Prime od 2. septembra, piše Daily Mail.

Glumac (64), koji tumači lik hobita Sadoka Barouza, rekao je da se ulažu napori da se žanr učini "inkluzivnijim" nakon što u originalnim filmovima "Gospodara prstenova" nije bilo tamnoputih likova.

U nedavnom intervjuu za GQ, Leni je rekao: "Oni nemaju problema da veruju u zmaja, ali imaju problema da veruju da bi crnac mogao biti član suda. Ili da crnac može biti hobit ili vilenjak. U stvari, pripovedači mogu da rade šta žele, jer su pripovedači. U ponovnom osmišljavanju ovih priča od pre 1000 godina, one nisu deo kanona koji svi znaju, ovo je ponovno zamišljanje i ponovno tkanje priče."

Serije "Lord of the Rings: Rings of Power" i "House of the Dragon" uključuju inkluzivniji sastav glumaca, tako da u ovim ostvarenjima ima tamnoputih ljudi.

Inače, ova epska drama ("Lord of the Rings: Rings of Power") smeštena je hiljadama godina pre događaja Dž.R.R. Tolkinovog "Hobita" i "Gospodara prstenova", i vratiće gledaoce u eru u kojoj su se kovale velike sile, kraljevstva su se uzdizala do slave i propadala, neverovatni heroji su bili testirani, nada je visila o najfinijim nitima i najveći zlikovac koji je ikada izvirao iz Tolkinovog pera pretio je da ceo svet pokrije tamom.

Počevši od vremena relativnog mira, serija prati veliki broj likova, poznatih i novih, dok se suočavaju sa strahom od ponovnog pojavljivanja zla u Srednjoj zemlji. Od najmračnijih dubina maglovitih planina, do veličanstvenih šuma prestonice vilenjaka Lindona, do prelepog ostrvskog kraljevstva Numenor, do najudaljenijih krajeva mape, ova kraljevstva i likovi dočaraće svet u kojem su živeli, navode autori.

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džoni

    1. septembar 2022 | 23:54

    Da je tako što pričaš,Tolkin bi svakako opisao ko je koje rase,ali nije...a vi se večito osećate zapostavljenima,mada ste uspeli u tome...Amerika je odavno otišla u k,pa sad u svakom filmu ili seriji moraju da budu zastupljene sve rase i obavezno barem 50% moraju da budu LGBT orijentisani...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA