Film "Sveta Petka - Krst u pustinji" uskoro u bioskopima: Gledaoci će biti iznenađeni prizorima koje će videti

"Svi koji vole roman ''Petkana'' neće biti razočarani filmom, dobiće novi uvid koji daje slika". rekla je Habjanović Ðurović

  • 0
Sveta Petka, Krst u pustinji Foto: Nikola Tomić

Film "Sveta Petka - Krst u pustinji" reditelja Hadži Aleksandra Ðurovića, rađen po romanu Ljiljane Habjanović Ðurović, nakon beogradske prmeijere 6. septembra u MTS dvorani i ulaska u bioskope od 8. septembra neće biti prikazivan na televiziji niti na digitalnim platformama, najavili su danas autori.

"Mora da se gleda na platnu da bi se shvatio beskraj prostora u kome je Sveta Petka provela 40 godina... Sve što je manje neće dočarati lepotu filma", rekla je Habjanović Ðurović na konfrerenciji za novinare.

Film premijerno prikazan pre nekoliko dana na Moskovskom filmskom festivalu prati život svetiteljke, koja je živela na razmeđi 10. i 11. stoleća, od obične pobožne vizantijske devojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja, kroz 40 godina iskušenja i dubokih unutrašnjih borbi u Jordanskoj pustinji, a tumači je Milena Predić.

Producent i reditelj Ðurović je rekao da živi sa romanom "Petkana" od kako je izašao pre 20 godina, a za film je pisao scenario zajedno sa svojom majkom Habjanović Ðurović, nakon što se saglasila da to bude njeno prvo delo koje će ekranizovati.

"Film je baziran na samom romanu. Ne može ceo roman da stane u film. Za to je potrebna velika serija. Fokus filma je, i mene kao autora je najviše intrigiralo, kod lika Svete Petke kako je postala svetiteljka, i njenih 40 godina iskušenja u pustinja", rekao je Ðurović.

Film je delomično snimljen u Srbiji i rumunskom gradu Jašiju gde danas leže mošti svetiteljke, a najveći deo tokom tri nedelje boravka u pustinji u Jordanu.

"To je nešto neviđeno u domaćem filmu. Mislim da će gledaoci biti iznenađeni prizorima koje će videti. Pustinja je još jedan lik u filmu. Kroz prelepe kadrove upravo smo pokušali da na vizuelni način, bez puno dijaloga, dočaramo atmosferu i unutrašnji svet junakinje", rekao je reditelj.

Ðurović je rekao da je prilikom izbora Predić bilo važno da bude sjajna glumica koja će izneti lik tačno i iskreno, i da će je gledaoci pamtiti kao Svetu Petku.

Odlučivši se za Predić zapamtivši je iz filma "Sveti Georgije ubiva aždahu", Ðurović je istakao da s pokazalo da je ona pravi izbor pošto su "tražili specifičnu lepotu, nešto što je van vremena", a glumica je u njegovom filmu "otvorila i dušu i srce".

Predić je rekla da je srećna i zahvalna na ukazanoj prilici napomenuvši da je lepota uloge Svete Petke što se takva "u našoj sredini javlja nikad ili retko".

U filmu igraju i Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj i nekoliko jordanskih glumaca.

Kao tumač druge ženske ulogu u filmu Stefanović je bila jako inspirisana Predić, pošto njen lik demona "ne postoji bez nje, dešava se u odnosu na nju i prati Petkanu na njenom putu".

"Predeo je neprepričljiv. Tišina koju doživite u toj pustiji...tu ste samo da budete", rekla je Stefanović.

Šepetkovski je priznao da ga je film "potresao od glave do pete, celu dušu", jer postavlja "pitanja postojanja sa obe strane groba i pre svega je istinit, a gde je istina tu je i ljubav".

Habjanović Ðurović je rekla da joj je kao autorki romana bilo bitno da ne bude sebična i da ne traži da svaka reči iz njene knjige mora da se nađe u filmu, koji je ipak "aposolutno ispratio roman i oni koji vole roman ne treba da se plaše".

"Svi koji vole roman ''Petkana'' neće biti razočarani filmom, dobiće novi uvid koji daje slika". rekla je Habjanović Ðurović.

"Sveta Petka - krst u pustinji" je prva srpsko-jordanska koprodukcija, koju su podržali Ministarstvo kutlure i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, filmski centar Srbije i Kraljevski filmski centar Jordana.

Habjanović Ðurović je rekla da i pored podrške institucija i sponzora, nije bilo dovoljno sredstava da bude završen film i uradi se postprodukcija, pa su se porodično odlučili da prodaju kuću na moru i time obezbede neophodan novac.

"U tom smislu je film naša mala porodična zadužbina", naglasila je Habjanović Ðurović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA