≫ 

"Kuća zmaja" podgrejala jednu od najvećih fan teorija u "Igri prestola": I tiče se Džona i Deneris

Fandom je podivljao

  • 0
Emilia Clarke, Kit Harington, Game of Thrones, Igre prestola, GOT Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Кuća zmaja" je u poslednoj epizodi imala dva ubistva i nekoliko vrlo napetih scena, ali najverniji obožavatelji najviše su "odlepili" na onu koja naizgled ne znači ništa.

Serija se osvrnula na vrlo popularnu teoriju iz "Igre prestola" i "Pesme leda i vatre" prošlog vikenda, a fandom je podivljao. U pitanju je ideja/misterija koja se na internetu obično naziva "Lemongejt". Iako "Кuća zmaja" možda nije dala konkretan odgovor, mnogi fanovi su uvereni da je barem u 5. epizodi priznala postojanje „Lemongejta“.

Ukoliko ne znate o čemu je reč, evo ukratko:

Deneris se kroz knjige "Pesme leda i vatre" seća svog savršenog detinjstva - kada je trčala bosonoga ka crvenim vratima, a drvo limuna je raslo ispod njenog prozora. Problem? Pa Deneris je uverena da je svoje najranije detinjstvo provela u Bravosu, večito kišnoj, hladnoj i maglovitoj luci u kojoj je drvo preskupo jer nigde u okolini ne raste.

U poslednje dve decenije, „Lemongejt“ je iznedrio veoma ubedljive teorije. Dok jedni za te suprotnosti krive dečje sećanje, drugi smatraju da je Džordž R.R. Martin ovim želeo da nam nešto poruči (i definitivno jeste jer na drugom mestu likovi izričito kažu da limun ne raste u Bravosu). Teorije idu veoma, veoma daleko - toliko da pojedini osporavaju R+L=Dž i veruju u R+L=D, tj. da je Deneris ćerka Regara Targarijena i Liane Stark. Postoje čak i one koje tvrde da su Denini roditelji Ašara Dejn i Brendon Stark, a obe teorije donekle objašnjavaju zašto bi Deni bila podignuta u Dorni, južnoj zemlji u kojoj je limuna u izobilju, a vreme toplo da deca trče bosonoga.

Naravno, ima i onih koji veruju da je Martin prosto pogrešio (mada, Deni ova sećanja ima kroz više knjiga).

Ali ono što je bitno jeste da je ideja o "Lemongejtu" ponovo podgrejana u 5. epizodi "Kuće zmaja", u sceni između Larisa Stronga (Metju Nidam) i Alisent Hajtauer (Emili Keri) dok razgovaraju u bašti u Kraljevoj luci.

- Stranac među domorocima - razmišlja Laris naglas da bi započeo razgovor.

kuca zmaja house of the dragon Printskrin: HBO Max

On spolja misli na cvetnu biljku zvanu malvales, ali izgleda da govori i o samoj Alisent. On kaže da su malvales "autohtone za Bravos" i da "po svim pravima ne bi trebalo da uspevaju" u Кraljevoj luci. On takođe možda aludira na činjenicu da je Alisent pronašla jedinstveno mesto u kraljevskom dvoru i da „uspeva“ uprkos svim izgledima.

Referenca na retku biljku iz Bravosa koja je preživela van svoje klime je izazvala tvrdokorne fanove da podignu glas.

A posebna nagrada stigla je ako su bolje pogledali epizodu i mural iza Larisa -koji jasno pokazuje dva stabla limuna sa voćem na granama. (Inače, jeste li primetili da svaki drugi mural i tapiserija u seriji predstavlja orgije?)

kuca zmaja house of the dragon Printskrin: YT/HBO Max

Mnogi su se oglasili na društvenim mrežama, verujući da ako ništa drugo, producenti serije barem namiguju teoriji "Lemongejta".

Da li možete izvući bilo kakve zaključke iz te reference je sasvim drugo pitanje. Martin je rekao da će njegove poslednje dve knjige imati drugačiji završetak od TV serije "Game of Thrones", ali je teško zamisliti da će kraj biti toliko drugačiji da Deni ima druge roditelje.

S druge strane, pojedini fanovi misle da što je završetak knjige drugačiji od serije, to bolje. A ako mislite iole slično kao pisac ovih redova, duboko se, duboko nadate da Džon nije dete Regara i Lijane i da je prava priča mnogo zaminljivija i manje kliše.

Šta će se desiti, ostaje da vidimo.

Naredna epizoda "Kuće zmaja" stiže u noći između nedelje i ponedeljka na HBO Max, a uzbuđenje je sve veće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA