≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ima puno mističnih trenutaka": Rediteljka Milica Li Filipovski o trećoj sezoni serije "Dug moru"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koreditelj Leon Lučev i Li Filipovski su u trećoj sezoni bili inspirisani prvom koju je radio Goran Gajić, ali su se trudili da ostave svoj pečat

  • 0
Milica Li Filipovski Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Rediteljka Milica Li Filipovski je u emisiji Tanjug Reflektor govorila o svom radu na trećoj sezoni serije "Dug moru", čije premijerno emitovanje počinje večeras, u ponedeljak 13. marta na televiziji "Superstar" u 21 čas.

Li Filipovski je rekla da joj je snimanje "Duga moru" bilo zanimljivo iskustvo, jer se radi o seriji čiji su jezik, stil i smer već uspostavljeni, i "moraš da prihvatiš da je to igra kompromisa".

"Dođeš kao autor sa nekim idejama, ali moraš da sagledaš šta doprinosiš nečemu što već postoji, šta je publiku interesovalo prethodne sezone", rekla je rediteljka.

Koreditelj Leon Lučev i Li Filipovski su u trećoj sezoni bili inspirisani prvom koju je radio Goran Gajić, ali su se trudili da ostave svoj pečat.

"Ima puno mističnih trenutaka, koje smo sami smišljali, gerilski, jer nisu bili napisani. Vraćali smo se korenima, počecima kad si reditelj sa malom ekipom na plaži", navela je Li Filipovski.

Prema njenim rečima, prizore nevremena je snimala krajnje nekonvencionalno,

nastojeći da dočara i unutrašnje nevreme lika koji je pred kamerom, odnosno i pored efekata fokusirala se na lik.

U tim trenucima glumci su bili goli do kože, a Li Filipovski je naglasila da su bili odlični i fantastični za saradnju.

Li Filipovski je istakla da "talenat odmah prepoznate", a da je bitno da glumac želi od reditelja da mu bude reper kvaliteta, da zajedno stvaraju lik.

"To tražim i stvarno sma imala u ovoj sezoni. Svi smo bili apsolutno ravnopravni, zato što je u osnovi poštovanje najbitnija stvar u saradnji sa glumcima i ostalom ekipom", navela je rediteljka.

U trećoj sezoni "Duga mora" trudili su se da nikada ne ostavljaju epizodu nedorečenu, a Li FIlipovski je dodala da voli "klifhengere" i da je sa Lučevim i dramaturzima nastojala da "u svakoj epizodi publika bude svesna da je čeka nešto još uzbudljivije u sledećoj sezoni".

Scenariskinja Marijana Čulić Vićentić je rekla da je "Dug moru" u novoj sezoni otišao "korak dalje po pitanju mističnog realizma".

"Ta linija dobija snažno pojačanje u vidu legende, glumice Seke Sablić. Konačno ćemo dati odgovore na pitanja šta je to znači biti štriga i dosta ćemo se baviti mediteranskim mističnim realizmom", navela je scenaristkinja.

Za Čulić Vićentić bilo je "inspirativno i izazovno spajanje psihološkog i mističnog realizma", kao i "pletnje suptilnih niti" između psihološkog realizma, stvarnosti i mistike. Prema njenim rečima, u novim nastavcima je dosta važan psihološk momenat, gde se bave likovima na ozbiljan i dubok način. "Ne kupujemo simpatije publike radikalnim obrtima, nego samom psihologijom, predistorijom i tajnama", rekla je Čulić Vićentić.

Zahvaljujući stvaranju "Duga mora" sa "ozbiljnim promišljanjem", Čulić Vićentić ocenjuje da se "gledaoci lakše povežu, identifikuju i zasta prorade u njima neke emocije". U trećoj sezoni postoje "razne psihološke, emotivne i stvarne oluje, nemirno more u kome junaci neće imati mira i isplivaće razne tajne iz prošlosti, a scenaristkinja ističe kao posebno uzbudljivu liniju priče koja se tiče Drugog svetskog rata.

Čulić Vićentić je istakalda je "Dug moru" autentična i da je postavljena tako da je nemoguće reći da podseća na bilo koju drugu seriju, bilo na HBO ili Netfliksu. "Toliko je autentična i stvara se bez uticaja sa strane. To je jako teško i izazovno, ali mi je drago što sam deo te priče", navela je Čulić Vićentić. Serija "Dug moru" rađena je produkciji Monte Royal Pictures i Telekoma Srbija i krenula je sa emitovanjem 13. marta na Superstar TV.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA